Avanto Architects Ltd osnovan je 2004. godine, kada su Vile Hara (Ville Hara) i Anu Pustinen (Anu Puustinen) svojim idejnim rešenjem osvojili projekat izgradnje kapele na groblju u Helsinkiju. Od tada rade zajedno i bave se javnim projektima, kao i projektima koje im naručuju klijenti za privatne namene. Ovi mladi i perspektivni ljudi svom timu su priključili i Lauru Nenonen (Laura Nenonen) i Ksioven Ksu (Xiaowen Xu), talentovane studentkinje arhitekture i sada svi zajedno rade na novim projektima.

110 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Kapela od koje je sve počelo

Na mnogobrojnim takmičenjima osvajali su prvo ili drugo mesto za predloge projekata. Svojim idejama su zapaženi i u Finskoj i u svetu. Tako su i na ovogodišnjem “Bijenalu” u Veneciji imali izložbu, sa svim ostalim poznatim umetnicima i dizajnerima.

26 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Projekat koji bi trebalo da smanji buku od saobraćaja

U Šangaju, u Kini, izgrađena je sauna-paviljon, po njihovom dizajnu. Moderan i funkcionalan spoj – zbog kog je ovaj projekat 2010. godine osvojio prvo mesto.

37 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Moderno i funkcionalno

Ono što je karakteristično za Fince jeste da oni uživaju u svojoj zimi. Takođe, sauna je sastavni deo kuće, bez koje ne mogu da zamisle život. Kuća na četiri ugla (Four-cornered villa) jedan je od fenomenalnih projekata koje su do sada završili.

45 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Neizbežna sauna

56 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Svetla odaju utisak toplote

65 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Uživanje uz vatru dok napolju pada sneg

Pogledajmo projekat kojim su još kao studenti, 1999. godine, osvojili prvu nagradu. To je kula u zoološkom vrtu u Helsinkiju.

72 Sa krajnjeg severa: Avanto Architects

Možda vas podseća na pletene stolice, ali stabilno je

Ova mlada ekipa svakako će nas u budućnosti još mnogo puta oduševiti.


Danijela Milovanović bavi se pisanjem i od pisanja beži. “Pisac je neko kome je pisanje mnogo teže nego drugim ljudima”,  Tomas Man.

Comments