”Celu noć sam mirisao na tebe…”-  koliko puta si dobila ovakav SMS? Premalo? Oh, pa onda je vreme za krucijalne promene. Da na početku demistifikujemo stvar. Nije poenta mirisati, naravno. Bitno je kako, odnosno kakve senzacije ćeš pokrenuti u nečijem nosiću. Uz dužno poštovanje prema manekenkama, pevačicama, teniserkama, glumicama i ostalim celebrity damama koje su zadužile ovaj svet, nisu cena, aktuelnost i ime osobe čije nose ono što neki parfem svrstava u sam vrh. Da, oni jesu aktuelni, dozivaju nas sa svakog drugog bilborda, povikuju “kupi me” sa stranica modnih časopisa, ali, nemaju jednu bitnu osobinu- nisu zaslužili epitet “večni”.

Gotovo svaka devojka je bar jednom u životu kupila neki  “naširoko reklamirani must have za ovu sezonu svetski mirisni krik”, i pre nego što je stigla da potroši trećinu, poklonila mlađoj sestri ili drugarici sa slabije istančanim ukusom. “U početku mi se baš dopadao, ali vremenom mi je postao nekako dosadan, sladunjav, prilično prosečan”- koliko smo samo puta čule (rekle) ovo, gotovo ista situacija kao sa frajerima. Stižemo do neminovnog zaključka: sa jednosezonskim, izvikanim, precenjenim i našminkanim parfemima, privući ćeš u svoj život i takve partnere. I poslove, prijatelje, i stvorićeš takav utisak o sebi. Dakle, šta je rešenje? Dobaviti parfem koji u sebi nosi nešto kultno i večito. Kao famozna mala crna haljina, neprevaziđena bela košulja, uvek aktuelne starke i naravno kišni mantil boje peska. Parfem koji će te iz kratkoročnog opažaja automatski smestiti u nečiju dugoročnu memoriju. Zaboravićemo na trenutak liste najprodavanijih parfema, omiljene mirisne note poznatih ličnosti i ankete koje su u 90% slučajeva fingirane, kao i statistički podaci. Poslušaćemo uzorak muških ispitanika između 22 i 43 godine, i predstaviti njihov izbor. Pitanje je bilo krajnje jednostavno- Koji ženski parfem je na tebe ostavio najjači utisak?

Chanel No 5

Dovoljno je reći- najprodavaniji parfem na svetu, verovatno svih vremena. Simbol ukusa i prestiža, čak iako nemate predispozicije za to. Izuzetno zahtevna Coco Chanel je zamolila dizajnera parfema Ernesta Beaux da napravi “parfem koji miriše kao žena, da ne zvuči kao ruža ili đurđevak, već kao kompozicija”. Svetu je predstavljen 05. 05. 1921. (Coco je bila prilično sujeverna, stoga je insistirala na broju 5, zbog pet izabranih komponenti parfema). Proslavile su ga mnoge zvezde, a u istoriju ga je lansirala Merylin Monroe koja je jednom istakla da u krevet odlazi samo sa par kapljica Chanel No 5 na sebi. Šta je to zbog čega muškarci bivaju hipnotisani ovim parfemom? Moji ispitanici bili su gotovo jednoglasni- u njemu ima nešto što “vuče” na zrelu, samosvesnu, seksi ženu, a opet, s druge strane, tu je primesa čistog dečijeg, luckastog, gotovo nevinog.

Burberry Women

Šmek prave gradske devojke. Koja je neodoljiva i u mokasinama, sa beretkom, ogromnim tamnim naočarima, čak i po kišnom danu. Koja korača sigurno i samosvesno a opet dovoljno lelujavo. Da li ti nešto znače jasne elegantne note jasmina, sandalovine i kedra, mošusa i vanila? Trag breskve, kajsije, kruške i crne ribizle? Teško. A činjenica da će se zbog ovog parfema na tebe osvrtati i žene? Ovaj parfem je savršen za devojku koja voli da šeta ulicama svoga grada, koja je dečački elegantna i šarmantna. Do pre nekog vremena pomama za Burberry odećom i aksesoarima bila je ekvivalentna onoj koja danas vlada za Luj Vitonom (seti se samo otužnih kopija kišobrana, mantila, marama sa prepoznatljivim kariranim printom). Ovim parfemom privući ćeš pažnju nekoga ko nije od juče, tj. kome se nije posrećilo u zadnje dve godine. Nekoga ko je odrastao i stasavao u stilu visoke srednje klase, okružen dobrim ukusom. Nekoga ko je navikao na novac.

Omnia Crystalline

“Koji ti je to parfem? Mnogo je dobar, ali ne mogu da se setim kako se zove!” Razlog je jednostavan- parfem je nastao ne tako daleke 2005. godine, i već je uspeo da se visoko pozicionira. Bvlgari je poznat po svom maniru, krajnje neodoljiva jednostavnost, koja prelazi u zarazu. S ovim parfemom ostavićeš utisak neverovatno čiste osobe. U sebi sadrži lotus, bambus, egzotično azijsko voće i note jabuke i kruške. Ali ono po čemu je toliiko neodoljiv je šmek kakvog baršunastog sapuna, i to da nikad ne možeš preterati sa njim. Osim što je izuzetno postojan, popularan je po svojoj blagoći, tako da sa njim nikada nećeš delovati napadno i agresivno, a opet ni mlako kao što biva slučaj sa izrazito cvetnim parfemima. Još jedna jako bitna stavka- savršen je za poslovne sastanke.

Dolce vita

Francuski Christian Dior je dao omaž italijanskom šarmu, iliti- dobitna kombinacija. Radost i sreća, sunčano i toplo leto, zlato i skupe haljine, kao što mu sam naziv kaže- sladak život. Ovu slatku klasiku od Diora su napravili Pierre Bourdon i Maurice Roger davne 1994. Ako kaniš  staviti do znanja da si navikla na luksuzan život, otmene restorane, putovanja i skupe krpice, nema lukavijeg i finijeg načina. Jer, kakva je to žena koja sama ističe da je navikla na život na visokoj nozi? Prosta i neuka, složićeš se. Stoga, ovaj parfem i nije popularan među takvim (one preferiraju one koji u naslovu imaju “magic”, “hypnotic”, “opium”). Dakle, purpurni ruž, krupne lokne, lepršava suknja, par kapi “Dolce vita”, i na tebi će biti da samo trepćeš.

Acqua di Gio

Davne 1995., dok je bio na letovanju, čuveni Giorgio Armani dobio je inspiraciju za parfem, koji se, kako je vreme pokazalo savršeno uklopio uz džins i košulje sa njegovim potpisom. Ovo je sunčani miris lenjivih letnih dana, slobode i odmora. Zbog slatkih voćnih nota, muškatnog grožđa, ananasa, citrusa zumbula i đurđevka, neodoljivo podseća na sunčanu toplinu Mediterana. Takođe, ovo je jedan od parfema koji mladići najčešće kupuju devojkama, valjda da bi bile kompatibilne sa njihovim, muškim primerkom. Na pitanje po čemu je ovaj parfem poseban, ispitanici nisu dali konkretne odgovore, osim da je dobar i popularan, stoga se samo zbog toga našao u ovoj selekciji.

Namera ovog teksta nije da te odvrati od kupovine kakvog aktuelnog parfema, već da te navede da na svojoj polici imaš bar jedan od onih koji su poneli titulu “večni”. Razmisli o svim umetničkim delima koje prati epitet “klasično”- od književnosti, slikarstva, frizura, modela tašni…nisu badava ušli u istoriju umetnosti, stila i življenja. Tako da je to slučaj i sa parfemima.

Comments