A

Utorak, 24. i sreda, 25. decembar 2013.

Fotografsku radionicu “Izložba u nastajanju” organizuju:

časopis “ReFoto” i Kulturni centar Beograda

Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu – Odsek Kostim / Modul Scenski kostim

Mentori: redovni profesor Ljiljana Petrović i docent Svetlana Cvijanović

Autorke kostima: Katarina Despotović, Vanja Đurović, Sofija Jovandić, Milica Požar, Katarina Radović, Irina Somborac

Modni studio “Click”
Refot B
Perollo
Paparel Masks

Na dvodnevnoj radionici odabrani čitaoci časopisa “Refoto” imaju priliku da fotografišu kostime studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koji su pod mentorstvom red. profesora Ljiljane Petrović i docenta Svetlane Cvijanović realizovani na Odseku Kostim/Modul Scenski kostim, kao i maske Aleksandra Saše Škorića (Paparel Masks). Kostime i maske nose modeli Modnog studija “Click”, koji brine i za odgovarajuće frizure i šminku. Snimanje će se odvijati pod mentorstvom dvoje fotografa – Milana Živkovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa “Refoto”, i Milice Mrvić, urednice portala Refoto.rs. Ova radionica je svojevrsna prezentacija izložbe u nastajanju, jer će izabrane fotografije, nakon obrade u fotošopu od strane Milana Živkovića, biti odštampane na Epson ploteru koji je obezbedila firma Perollo. Tako pripremljene i odštampane fotografije naći će se na zidovima galerije “Artget”, što znači da će izložba rasti iz sata u sat. Učesnici i posetioci radionice dobiće uvid u sam proces pripreme fotografskog seta, toka fotografisanja na zadatu temu, postprodukcije i, na kraju, štampe i izlaganja. Kao i svaka izložba, i ova u nastajanju će narednog dana dobiti svoj katalog kao trajno podsećanje na proces i rezultate održane radionice. Organizatori radionice na ovaj način daju dodatni i zajednički doprinos obrazovanju u oblasti fotografije i vizuelne kulture kojima se, svako na svoj način, bave već više decenija.
Radionica se oba dana odvija od 16 do 19 sati.

image003 Sajam fotografije 2013.

B

Četvrtak, 26. decembar 2013, u 18 sati

Okrugli sto “Markiranje fotografije”

Učestvuju: prof. dr Milanka Todić (Fakultet primenjenih umetnosti), moderatorka,

Radovan Cukić (Muzej istorije Jugoslavije), Vesna Danilović (Kulturni centar Beograda), dr Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), doc Vladimir Tatarević (Fakultet primenjenih umetnosti) i Zoran Trtica (FotoMuzej)

Fotografija se danas masovno distribuira i umnožava na internet platformama od baza podataka do on-line muzejskih kolekcija i premda se situacija čini krajnje haotičnom i u virtuelnom svetu slobodnog proticanja slika postoje pravila i pisane obavezujuće odredbe. Učesnici tribine će predstaviti neke ključne i međunarodno važeće standarde i konvencije u fotografskoj produkciji – od signiranja umetničke fotografije kao kolekcionarskog artefakata do njenog izlaganja i arhivirinja. U formatu digitalne slike, fotografija doživljava renesansu jer ona je medijum koji omogućava pretraživanje ne samo on-line trgovina već i istraživanje privatnih i javnih umetničkih i fotografskih kolekcija. Fotografske baze podataka predstavljaju dinamičan i ekspanzivan sistem čija je stalna dostupnost izbrisala prostorne i vremenske granice u komunikaciji.

C

Od 24. decembra 2013. u galeriji “Artget”, Kulturni centar Beograda ustanoljava trajni punkt za prodaju fotografija i knjiga i časopisa vezanih za fotografiju. Od početka ovogodišnjeg Sajma fotografije na ovom mestu će posetioci moći da steknu uvid u produkciju i kupe časopise i knjige prevashodno domaćih izdavača, a od 2014. godine će se u prodaji naći i signirane fotografije autora koji su izlagali u ovoj galeriji, kao i sve veći broj naslova domaćih i stranih autora i izdavača. Na ovaj način Kulturni centar Beograda želi da, pored specijalizovane fotografske galerije, izdavačke i edukativne delatnosti, dodatno doprinese širenju uvida, uspostavljanju standarda i stvaranju tržišta u oblasti fotografske slike. Prodajni punkt će biti otvoren tokom trajanja izložbi u galeriji “Artget”, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 20 sati. Koncepcija i organizacija Sajma fotografije 2013: Vesna Danilović, Milica Mrvić, Milica Stanković Đorđević, Ivana Tomanović

Comments