Vi ste muškarac ili žena u najboljim godinama. Iza vas je dugi niz godina mukotrpnog rada kojime ste si osigurali naziv stvarnog modnog stručnjaka. Pokraj vas sjedi pet djevojaka, u ranim dvadesetim godinama, koje su još do prije pet mjeseci bile posve anonimne, a sada kao istinski modni znalci sjede kraj vas. Nije važno što nikada nisu čule za Elsu Skjapareli (Elsu Schiaparelli), njihov se svijet ionako vrti samo oko Miroslave Dume (Miroslava Duma). Vjerojatno niti ona ne zna za Elsu, što ih tješi. Možda će, kada odrastu, naučiti tko je ona.

Ovo nije SF, to je stvarnost u koju je utkan punopravan gnjev modnih stručnjaka, što potvrđuje i Grgo Zečić. Treba li modi toliko modnih blogera? Danas, ruku na srce, nije teško biti modni bloger. Istina, iziskuje nešto fizičkog truda, ali najmanje onog najpotrebnijeg – intelektualnog. Modni blogeri, osim što su internetski osviješteni i mladi, sve što obuku ovjekovječe svojim foto-aparatima. Ili, u gorem slučaju, mobitelima, a gdje drugdje nego u – ogledalu.

Ako vas put nanese u Beograd, Ljubljanu ili, pak, Zagreb – u svakome od tih gradova modni blogeri napravili su cirkus. Je li, da bi se netko mogao proglasiti modnim stručnjakom, dovoljno slikati same sebe u, manje ili više, lijepoj odjeći ili je potrebno mnogo više od toga? Razlikuje li se ta vrsta instant slave po ičemu drugomu od slave nekakve starlete?

Što možemo naučiti od mora modnih blogera? Većina njih samo pokušava spojiti (ili spaja) nespojivo. Osim toga, ništa više. Sve manje se bave modelima, modnim fotografima, modnim dizajnerima… Sve se više bave samima sobom (u, najčešće, lošim kopijama majice Kenzo). Kada će shvatiti da se ugled stvara godinama, nije poznato. Jedan modni blog sigurno ne čini zaleđe ugledu. Svatko može na svoj modni blog postavljati svoje slike neobično odjeven, ali samo rijetki uistinu mogu voditi smislen razgovor o modi kao o nečemu što ona uostalom i jest – vrlo složenoj umjetnosti. Njima su u interesu prvo fotografiranje samih sebe, slava i pokloni.

Moda je okrutan business i kao takva pomest će sve one koji se svojom stručnošću i znanjem ne budu istaknuli. Čast izuzecima koji su shvatili pravo značenje modnih blogova. Jedino će takvi i opstati.

No, nije sve u potpunosti crno. Modni blogeri izvrsna su reklama markama. Ali, ponovno se postavlja teza – što kada tisuće anonimnih, nejednako kvalitetnih lica, na raznorazne načine isprobava jedan komad odjeće? Koliko uistinu ta reklama može biti dobra? Dakako, tu i tamo služe za podizanje ega šačici njih, ali tu stajemo. Modnim blogerima poručujemo da sagledaju modu u širini, kao što ona to zaslužuje, te je spoje sa svojom kreativnosti. Istaknite se u masi jednakih modnih blogova! To je jedini recept za uspjeh.

Sajam taštine, ništa više. Samo oni kvalitetni, s ogromnom stručnošću i znanjem će opstati. Druge će preteći vrijeme. Kao što to uvijek biva s instant slavom.

Svim modnim blogerima poručujemo da sagledaju modu u široj slici, te je spoje s kreativnosti za koju znamo da je posjeduju napretek.

Suzy Menkes Sajam taštine

Znate li tko je ova dama?

Bryan Boy Sajam taštine

Sa svojim modnim blogom niže same uspjehe

Olivia Palermo Sajam taštine

Zavirite na www.oliviapalermo.com i provjerite čime se njen blog ističe!

Izvor fotografija: en.wikipedia.org, oliviapalermo.com, bryanboy.com, edigital.hu


Ela Vujanić – “La vie est belle.” Jasno, kratko… Prikladno.

Comments