Toplo je, pa mogu da uživam dok ispijam kafu na krovu jednog od hotela u Salcburgu. Možda nije najlepši, ali svakako pruža najbolji pogled na grad i reku. Dobijate odličnu kafu, divan pogled na okolinu i svu pažnju ljubaznih konobara koji se trude da se osetite kao da ste najvažnija osoba na svetu.

Odavde puca pogled na Salcah. Na njegovim obalama već je mnoštvo omladine i penzionera koji se željni sunca i toplote odmaraju ležeći na travi. Čuju se zvuci gitare, oseća se radost u vazduhu. Ovakav prizor uobičajen je u Salcburgu, gradu soli, Mocarta (Mozart) i zamkova nalik onim iz bajki.

slika 118 Salcburg: Grad kao iz bajke

Zadivljujući pogled na Salcburg

Reč Salcburg (nemački Salzburg) u prevodu znači “grad soli” (salz+burg). Poreklo ovog naziva vezano je za srednji vek, kada je rekom Salcah prevožena so. Salcburg je jedan od dragulja srednje Evrope. Ovaj grad još uvek odiše atmosferom starih vremena. Upravo zbog toga je poseban, savršen spoj bleštave prošlosti i moderne sadašnjosti.

Osetićete tu magiju starine i davnih vremena dok šetate vijugavim prolazima Starog grada (Altstadt). Oduševiće vas bogata prošlost i očuvana tradicija. Izlozi krcati suvenirima, pogled na veličanstvenu tvrđavu, koja se ponosno izdiže iznad grada Hohenvirt.

Osetićete da vam je ta prošlost poznata i bliska, poželećete da se pomešate sa tim damama u prekrasnim balskim haljinama, sa elegantnim džentlmenima i zaigrate valcer u jednoj od mnogobrojnih, prelepih dvorana.

Možda do sada niste bili zainteresovani za klasičnu muziku, ali ako želite da shvatite njenu lepotu, uputite se u najstariji restoran u srednjoj Evropi, Štiftskeler (Stiftskeller St. Peter), koji je svega desetak minuta pešačenja udaljen od doma slavnog kompozitora Mocarta.

Uz najlepše arije iz Mocartovih opera i večeru pripremljenu po originalnoj recepturi iz tog doba, uplovićete u 1790. U raskošnom baroknom salonu obasjanom svećama i uz veličanstvena dela praćena operskim izvođenjem kostimiranih pevača. Salcburg je u svako doba pun turista, ali je najverovatnije najposećeniji u doba Adventa (period koji počinje četiri nedelje pre katoličkog Božića i simbolizuje period iščekivanja dolaska Isusa na svet; u osnovi je latinska reč adventus koja i doslovno znači dolazak). To je jedan od najstarijih božićnih sajmova i vuče korene još iz 15. veka. Prava božićna toplina, miris kuvanog vina i cimeta, snegom pokriveni krovovi, tradicionalni kolačići i ručno rađeni ukrasi ne mogu da vas ostave ravnodušnim… Božić u Salcburgu čaroban je, u pravom smislu te reči. Ako se u ovo doba nađete na ulicama Starog grada, poverovaćete u bajke.

slika 215 Salcburg: Grad kao iz bajke

Zimske čarolije

Ako ste romantična duša, probajte vožnju fijakerom. Ušuškani u ćebe, vozite se kroz grad, dok pahulje mekano padaju i čine da se u vama probudi dete koje i dalje veruje u snove.

slika 313 Salcburg: Grad kao iz bajke

Grad je čaroban za vreme praznika

Uživaćete u tom trenutku i nikada ga nećete zaboraviti. Salcburg je grad kome ćete se uvek vraćati, onda kada vam stvarnosti bude previše i kada se uželite čarolije.

slika 413 Salcburg: Grad kao iz bajke

Ako ne verujete da čarolija postoji, dođite i uverite se

Premalo je reči da se sve lepote Salcburga opišu, zato pakujte kofere i krenite u čarobno putovanje – doživite bajku!


Jovana Sotirov je večiti sanjar, komplikovana dvadesetogodišnjakinja koja i dalje želi da vrati vreme i ponovo proživi detinjstvo jer smatra da je mnogo toga u njemu propustila. Voli da čita priče sa srećnim krajem jer u njih još veruje i tvrdi da samo oni koji otkriju ljubav u sebi, znaju razlog svog postojanja.

Comments