Samo nekoliko događaja godišnje privlači toliku pažnju kao što to od 1961. godine čini sajam nameštaja i dizajna u Milanu, (Salone Internazionale del Mobile di Milano) koji važi za jedan od najuticajnijih sajmova u svetu i predstavlja pravi raj za sve ljuditelje dizajna. Spoj kreativnog i inovativnog dizajna, vrhunskog kvaliteta i najsavremenije tehnologije.

Svakog aprila, dizajnerski svet se sa raznih krajeva sveta skupi u Milanu i u celodnevnim šetnjama otkriva aktuelne inovacije i dostignuća dizajnerskog univerzuma. Ove godine kao i svake prethodne ima svega- od predstavljanja dizajnera u usponu do onih etabliranih, plus izvesna “proširenja” ponude što su ove godine instalacije i aktivacije koje su kreirali tehnološki giganti. Instagram je otkrio svoju @design platformu orijentisanu isključivo na dizajn, dok je Google postavio radnju na Rossana Orlandi, prvi put se predstavljajući posetiocima Salona, kako bi bilo živeti sa Google dizajniranim komadima svuda oko sebe (hm, kao da nam Google već nije dovoljno u svakodnevnici), dok je Dimore Studio izgradio čitav beduinski kamp, a nekoliko drugih brendova je izglagalo u okviru milanskih palata. Oni koji su imali priliku da posete ovaj neverovatan događaj su se verovatno našli preplavljeni utiscima, nadahnuti i inspirisani, i izgubljeni u enormnom lavirinut paviljona. A za one koje nisu tu je odabir naših favorita. Idemo na virtuelnu turu kroz Salon. Spremni?

Torre Fondazione Prada

Fondazione Prada predstavila je građevinu Torre, visoku 53 m, treću građevinu izgrađenu na prostoru bivše destilerije džina. Beli betonski toranj prostire se na 9 nivoa, od kojih je šest izložbeno a tri sprata su restoranska. U ime proširenja tipologije i ponude same Fondacije, u samoj građevini je primenjena serija sistematskih varijacija koje se ogledaju na raznim planovima. Za početak, svaki sprat je viši od prethodnog, kvadratni oblici se smenjuju sa trapezastim, a orijantacije prostorija se smenjuju između panoramskog pogleda na Zapad, i užih pogleda na zapadni i istočni deo grada.

Luisa Beccaria & Moda Operandi

Sve ono što vezujemo za italijansku modnu dizajnerku Luisu Beccaria, može se videti u instalaciji koju je radila u saradnji sa Modom Operandi. Uspela je da atmosferu snenih, romantičnih, bajkovitih i eteričnih haljina da prenese u enterijer, i liniju inspirisanu njenom kolekcijom za proleće/leto 2018, koja je inspirisana venčanjem njene ćerke. Napravila je kompleksan, porodičan događaj, u restoranu LùBar koji drži njeno troje najstarije dece.

Comments