Slika Leonarda da Vinčija, na kojoj je predstavljen Hrist Spasitelj u renesansnoj odeći i sa kristalnom kuglom u levoj ruci, prodata je za 450 miliona dolara, obarajući time prethodno postavljen rekord, kako aukcijske prodaje tako i privatne. Cena ove slike iznosi 240 miliona više od Pikasove slike “Alžirske žene” koja je u maju 2015. bila prodata za 179.4 miliona dolara i do sada je važila za najskuplju.

Slika “Hrist Spasitelj” je bila preporodata 1958.godine i neko vreme joj se nije moglo ući u trag dok nije pronađena 2005.godine. U lošem stanju i delom preslikana, otkupljena je 10.000 dolara. Restaurirana i proučena od strane eksperata, slika je pripisana Leonardu da Vinčiju i prodata 2013. ruskom milijarderu Dimitriju Ribolovljevu koji ju je sada prodao po tri puta većoj ceni.

Pre nego što je bila na aukciji slika je bila javno izložena, a aukcijska kuća Christie’s je tom prilikom napravila projekat u kom su pokušali da predstave svet iz perspektive Leonardovog Hrista. Dok je remek delo bilo izloženo, fotografi su uspeli da uhvate stvarne emocije posetilaca koje su ovo delo, njegova lepota i uzvišenost teme probudili u njima. Video možete pogledati ovde:

Pročitajte još i ovo:

9 razloga da posetiš Tajland

Top 10: Ovo su najskuplji gradovi za život u 2017. godini

Fotografije koje nam dokazuju da je Paros novi Santorini

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor: www.instagram.com

Comments