Prevozno sredstvo kojim se voziš, ili kojim upravljaš, u snovima označava kontrolu koju imaš nad svojim životom, ono gde se nalaziš i gde teraš, setih se sa zaprepašćenjem, nakon prijatnog sna u kome vozim neki pristojan auto, okrećem volan i skrećem, ispravljam i nastavljam, bez ijedne frustracije, glatko kao na javi. Auto ide gde ja hoću, jeeeee! Najzad! Pa, takav mi je period, za razliku od raznih prethodnih u kojima stojim parkirana nepropisno i nikako da pokrenem mašinu. Jer fali menjač. Nedostaju vrata na automobilu. Kreće se kao bicikl, samo ima školjku odozgo. Trčim za autobusom, vozim se nekim nepoznatim pravcima, shvatam da moram da izađem i nastavim dalje nekim drugim brojem, a to nikako nije onaj broj za koji znam da vozi na toj liniji. Čekam bus i shvatam da sam na pogrešnoj stanici. Vozim se na krovu autobusa u nepoznatom pravcu.

Ali najgori je bio onaj san u kom sam vozila dečiji tricikl, sa kolenima uz bradu. Ide on. A ja sve kao mrtva ozbiljna vozim i svraćam do pošte, prodavnice, zaustavljam se da proćaskam sa nekim, a taj neko me pita šta radiš to?

110 Sanovnik: Šta voziš u snovima

Simbolika u snovima je ponekad tako jeftina. I obično je sasvim lična, koliko i zbunjujuća, pa uzalud posežemo za sanovnicima i opštim slikama iz kolektivnog nesvesnog. Ali to je samo jedna vrsta snova. Druga je ona u kojima trošimo tu opštu simboliku, a frustrirajuće i uvrnute situacije koje su u snovima tako obične dodaju lični začin. Svi sanjamo takve snove. Svi znamo osećaj iz sna kad nam se užasno piški i nemamo gde da se sklonimo, toaleti su čudni, nedostupni, zaključani, otvoreni na sve strane, a onda ipak piškimo i jebe nam se ko nas vidi. To su snovi koji predskazuju olakšanje. Dakle kad se sledeći put sa grozom setite sna u kome ste izlili bešiku po nečijim cipelama, da znate da to znači neko olakšanje.

Takođe nam je poznat osećaj kad hodamo goli ili razgolićeni kroz mnoštvo ljudi i užasno nam je neprijatno, a niko nas i ne gleda. To su snovi o izloženosti i ranjivosti.

Ili kad letimo u snu. Kažu da su to seksualni snovi, ali ponekad su i prava astralna putovanja.

Takođe poznajemo i snove koji nose neku preteću poruku, u kojima doživljavamo ono čega se plašimo, a posle vrlo kratkog vremena, slutnje iz snova nam se ostvare na javi. Proročki snovi.

Svako ima svoje proročke snove. Pa tako kad sanjamo neku osobu koja nam uvek u snovima nosi loše vesti, kad se probudimo, ne zaboravljamo strepnju i samo čekamo. I posle pričamo ma lepo sam znala da me čeka neki užas, samo nisam mogla da odgonetnem na šta se odnosi.

Poznajemo snove koji nam predskazuju bolest ili nečiju smrt i užasno se osećamo kad se setimo šta se dešavalo prošli put kad smo sanjali nešto slično.

Svaki živ san koji zapamtimo, nosi neku važnu poruku. Snovi koji se ponavljaju ili koje sanjamo u serijama, posebno su važni. Vrlo često, događaji u životu vrlo brzo nam donesu pojašnjenja snova, ali onda nemamo vremena da zastanemo i razmišljamo o čudesnim oruđima kojima smo opremljeni da bismo lakše izašli na kraj sa životnim izazovima.

Tumačenje snova je čitava nauka, a terapeuti savetuju da zapisujemo snove čim se probudimo, jer utisak brzo bledi na javi i snovi se zaboravljaju, pa propuštamo važna upozorenja. Takođe kažu da upoznajući ličnu simboliku, svoje snove najbolje možemo sami da protumačimo.

Izvor fotografija: uncoy.com, 500px.com

Aleksina Đorđević

Comments