Na zajedničkoj sednici Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije i Ministarstva kulture, sporta i tehnološkog razvoja Srbije, još 2014. godine potpisan je sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja. Jedna od njegovih glavnih uredbi je da građani Srbije mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji, pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto, što u praksi između ostalog podrazumeva uzajamno oslobađanje školarine.

Nadležna ministarstva su sporazumom dogovorila i godišnju razmenu 18-mesečnih stipendija u trajanju od 3 do 6 meseci, za sve kandidate do 26 godina. Stipendistima je obezbeđen smeštaj kao i mesečna stipendija u iznosu koji je utvrđen nacionalnim zakonodavstvom obe zemlje. Države su se obavezale da će međusobno podsticati učenje srpskog i slovenačkog jezika. Sporazum je stupio na snagu u školskoj i studijskoj godini 2014/15, a potpisan je na pet godina uz mogućnost produžetka do trenutka kada Srbija postane članica EU. Zahvaljujući sporazumu srpski studenti mogu da studiraju pod istim uslovima kao i studenti Slovenije, za koje su osnovne studije besplatne.

Sedište Univerziteta u Ljubljani Saradnja Slovenije i Srbije u oblasti obrazovanja: Veći izbor za studente obe zemlje

Studenti iz Srbije koji se opredele za Univerzitet u Ljubljani, na raspolaganju imaju fakultet za socijalni rad, elektro inžinjering, zdravstveni faklultet, fakultet za administraciju, pomorstvo i promet, sa kojima nemaju prilike da se susretnu na domaćim univerzitetima. Takođe, najveće interesovanje im privlači fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički fakultet, filozofski, kao i ekonomski fakultet.

Jedan od ciljeva strategije internacionalizacije Univerziteta u Ljubljani je i povećanje broja studijskih razmena. U akademskoj godini 2014/2015 za studijsku razmenu na Univerzitetu u Ljubljani odlučilo se 30 studenata iz Srbije. Otprilike dva posto studenata Univerziteta u Ljubljani svake godine odlazi na studijsku razmenu na univerzitete u Srbiji (10 studenata u akademskoj godini 2014/2015, najveće interesovanje privlače ekonomski i farmaceutski fakultet). Univerzitet u Ljubljani u oblasti studijskih programa i razmena sarađuje sa brojnim univerzitetima u Srbiji.

U 2015/2016 godini Univerzitet u Ljubljani je upisalo ukupno 125 studenata sa srpskim državljanstvom. 2015. godinu uspešno su završila 3 studenta osnovnih studija, 16 master i 10 studenata doktorskih studija, što je ukupno 29 studenata iz Srbije. Kako je Slovenija članica EU, našim studentima Univerzitet u Ljubljani pruža veću prohodnost za dalje školovanje, a u poređenju sa drugim studentima Evrope, Srbi se smatraju veoma uspešnim.

Više informacija možete pronaći na oficijalnom sajtu univerzieta.

Comments