U moru viralnih makeup trikova i saveta, važno je da budemo oprezni, posebno kad je reč o očima. Saveti oftalmologa o šminki su zato ključni za bezbedno korišćenje svih beauty proizvoda.

Kolektivna opsesija raznim trikovima koji olakšavaju šminkanje stavljaju nas u potencijalnu opasnost, zbog čega je presudno proveriti sve na šta naiđete, posebno kada uključuju delikatnu, kritično važnu oblast oko očiju.

Bezbedno korišćenje kozmetičkih proizvoda za oči je mnogo više od toga da se setite da uklonite vodootpornu maskaru ili izvadite sočiva. Mnogi od najpopularnijih internet trendova, pa čak i najprodavaniji sastojci za šminku i negu kože mogu na kraju da naškode jednom od vaših najosetljivijih sistema organa.

Saveti oftalmologa o šminki – viralni trikovi koje treba izbegavati

Možda se čini očiglednim, ali prema svakom viralnom videu na koji naiđete treba prvo imati skeptičan pristup.

„Sve dolazi sa rizikom, ali kada je reč o vašim očima, neki rizici jednostavno nisu vredni toga”, kaže dr Ashley Brissette, vodeća njujorška oftalmološkinja.

Uprkos tome što svakodnevni favoriti poput svetlucavih kremastih senki mogu biti štetni ako se nepravilno koriste, ona je takođe zabrinuta zbog TikTok trendova, kao što je korišćenje vrućeg fena za uvijanje trepavica, kao i jeftinih pomagala za tu svrhu. Iako su profesionalne usluge skuplje, dr Brissette naglašava koliko je važno da odete u salon umesto da to radite sami.

„Prvo pitajte svog oftalmologa, idite negde na ugledno mesto i budite veoma pažljivi sa hemikalijama oko područja oko očiju — očne jabučice i koža očnih kapaka su tako osetljivi i zaista podložni oštećenju“, upozorila je.

Ona takođe upozorava na neregulisane ekstenzije trepavica i serume za rast, za koje napominje da su povezani sa raznim zdravstvenim problemima, od suvoće očiju i iritacije do atrofije orbitalne masti.

Takođe za oči nije zdrav smokey Y2K look – jer nanošenje ajlajnera ili senke duž vodene linije oka može privremeno da poboljša izgled očiju, ali može da izazove i iritaciju i upalu konjuktive, tanke membrane koja prekriva beli deo oka i unutrašnje kapke. To zatim može dovesti do suvoće, crvenila, pa čak i potpune infekcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hung Vanngo (@hungvanngo)

Kakvu šminku za oči izabrati

Kada je maskara u pitanju, oftalmološkinja objašnjava da će različite oči reagovati na različite načine, ali postoji nekoliko prilično univerzalno primenljivih saveta koje treba slediti.

Vodootpornu maskaru, na primer, može biti teže ukloniti i to može zahtevati više trljanja, što može iritirati oči i dovesti do gubitka trepavica. Pored toga, pojedine vodootporne maskare sadrže jake hemikalije koje mogu isušiti trepavice i uzrokovati da postanu lomljive ili sklone lomljenju. Zato je bolje izbegavati takve formule i odabarati obične maskare, jer su lakše rastvorljive u toploj vodi i skidaju se nežnim sredstvom za čišćenje.

Baš kao što održavate čistu, hidriranu kožu pravilno izbalansiranim režimom, dnevna rutina nege očiju je takođe ključna. Pored UV filtriranja kroz naočare za sunce i redovnog odmora od šminke, postoji nekoliko načina na koje možete optimizovati svoje optičko zdravlje i minimizirati rizike od problema izazvanih kozmetičkim proizvodima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Specs (@lespecs)

Nega očiju

Važno je svakodnevno temeljno, ali nežno čišćenje kapaka i trepavica. Naši kapci i trepavice zarobljavaju svu prašinu, zagađenje, bakterije i ostatke iz našeg okruženja i oni sede tamo praveći haos u očima. Tada se ljudi žale da su im oči suve, umorne, napregnute, crvene – ili što je još gore, dobijaju čmičak i infekcije.

Nakon uklanjanja šminke sa očiju, pažljivo očistite zatvorene oči i trepavice, a po potrebi i stavite kremu ispod očiju za dodatnu hidrataciju. Ako imate suvoću ili iritaciju, možete dodati topli oblog preko zatvorenih očnih kapaka na nekoliko minuta da biste umirili oči.

Rizici nepotpunog uklanjanja šminke sa očiju i nakupljanja ostataka – ili još gore – spavanja s šminkom, mogu biti izuzetno opasni. Najneposredniji rizik je iritacija oka, koja može nastati kada čestice šminke uđu u oči i izazovu crvenilo, svrab ili nelagodnost. Vremenom, neuklanjanje šminke sa očiju takođe može dovesti do nakupljanja bakterija i drugih štetnih mikroorganizama, koji mogu izazvati infekcije oka kao što su bakterijski konjunktivitis, čirevi ili čak čirevi na rožnjači, posebno kod onih koji nose kontaktna sočiva.

Pročitajte i ovo: Tri tehnike da uklonite vodootpornu maskaru, a da ne oštetite trepavice

Naslovna fotografija: instagram.com/hungvanngo

Božica Luković

Comments