Leto je tek stiglo, a već smo imali nekoliko vrelih talasa, pa ovi saveti za hidrataciju mogu da vam sačuvaju zdravlje tokom narednih nedelja. Uprkos tome što ne postoji magičan broj čaša vode koje bismo svi trebalo da popijemo u toku dana (s obzirom da smo različite težine i imamo različite režime ishrane i nivoe fizičke aktivnosti), jedno je sigurno: moramo da pijemo više vode kad provodimo vreme u vrućim sredinama, budući da kroz znojenje gubimo vodu u našem organizmu.

Kao i mnoge dobre stvari u životu, toplo vreme je najbolje u umerenim količinama. Obožavamo dane na plaži, ali istina ostaje da previše izlaganja sunčevima zracima povećava rizik od bolesti, kao što je toplotni udar, koji se dešava kad osnovna telesna temperatura poraste zbog boravka u vrućem okruženju.

Možda se samo odmarate na prostirci u parku ili šetate po festivalu, ali morate da budete hidrirani da biste izbegli opasna stanja povezana sa toplotom, poput otoka ruku i stopala ili nesvestice. Kod prvog, prirodno širenje krvnih sudova po vrućem vremenu na kraju dovodi do nakupljanja krvi u ekstremitetima. A kod nesvestice, pad zapremine krvi izazvan znojenjem otežava srcu da održi krvni pritisak, što izaziva vrtoglavicu ili mučninu i, na kraju, nesvesticu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE. (@llemerci)

Dobra vest je da možete da izbegnete ove scenarije tako što ćete ostati hidrirani pre i tokom bilo kakvih avantura na vrućini. Opet, ne postoji tačna količina vode koja je potrebna svakoj osobi, ali ako se znojite napolju, možete ciljati na šolju vode svakih 20 minuta.

Saveti za hidrataciju kad ste “pregrejani”

Odmah potražite hladnije mesto

Najbolje je da pronađete klimatizovanu zgradu, ali ako je to nepristupačno, onda pokriveno mesto, recimo, ispod suncobrana ili drveta biće bolja opcija nego bilo gde na direktnom suncu. To vam omogućava da se malo ohladite, što može pomoći u smanjenju toplotnog stresa i usporavanju dehidratacije.

Ako možete da osetite pritisak u prstima na rukama ili nogama, lezite na najhladnije mesto koje možete da nađete, podignite ruke i stopala, a zatim ih pomerajte kako biste smanjili otok. Ako se osećate malaksalo, imate vrtoglavicu ili mučninu, sedite ili lezite na zemlju (opet, idealno negde u hladu) i podignite stopala iznad nivoa srca da biste povećali krvni pritisak.

Recite nekome da se osećate dehidrirano

Obaveštavanjem prijatelja koji je sa vama ili pozivanjem nekoga ko je u blizini, angažujete nekoga ko može da vas drži na oku i uskoči da vam pomogne ako stvari krenu po zlu i ako vam zatreba medicinska pomoć.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura V. (@lauravanessa_w)

Pijte dovoljno vode u bilo kom ritmu koji vam najviše odgovara

Najbolji način za hidrataciju očigledno podrazumeva konzumiranje veće količine vode. Iako je najbolje da pijete vodu sve vreme koje provodite napolju (da ne čekate da vam bude izuzetno vruće ili ste veoma žedni), ako dođe do tačke u kojoj morate brzo da se hidrirate, pijte uzimajući male gutljaje. Sve dok vaša žeđ ostane neutoljena, trebalo bi da nastavite da pijete, jer je to znak da ste još uvek bar donekle dehidrirani.

Jedite lubenicu, krastavac ili bilo koju drugu hranu bogatu vodom

Postoji razlog zašto lubenica može biti toliko privlačna tokom sparnog dana: otprilike je čini 92% vode. I svaka tečnost koju upijete nakon što pojedete parče ili dva svakako se računa za vašu ukupnu hidrataciju, pomažući vam da brže nadoknadite izgubljenu tečnost. Ista stvar se odnosi i na drugu hranu sa visokim sadržajem vode, kao što su krastavac, celer, dinja i paradajz, za ​​početak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE. (@llemerci)

Izbegavajte kofein i alkohol

Adekvatna hidracija takođe zahteva izbegavanje stvari koje vas dehidriraju — kao što su ove dve supstance, koje mogu delovati kao diuretici, brže pretvarajući tečnost u vašem organizmu u mokraću. Što se tiče alkohola, ograničavanje ukupnog broja pića (ne više od jednog ili dva dnevno je merilo za većinu ljudi), takođe vam može pomoći da održite mentalnu jasnoću.

Pročitajte i ovo: Efikasni način da se resetujete i povratite energiju nakon dugog radnog dana

Naslovna fotografija: instagram.com/chococat.michi

Božica Luković

Comments