Jako iritira kada pokušavamo da odgajimo lepe i duge nokte, a oni se iskrzaju, puknu i šta sve ne. Na svu sreću, čuvanje i ojačavanje noktiju nije toliko teško. Evo nekih tehnika koje će ti pomoći da sačuvaš nokte!

1. Krema za ruke

Krema za ruke je sjajan način za poboljšanje slabih noktiju. Idealno bi bilo kada bi mogla da utrljavaš kremu u nokte nekoliko puta na dan, naročito ako su ti ruke bile u vodi. Koristi gušću kremu tokom hladnijeg vremena.

2. Pokrivanje

Jedna od najvažnijih stvari je uvek nositi rukavice tokom nekih kućnih poslova, ili kada smo napolju a hladno je vreme. Kada pereš sudove, stavi prvo malo kreme i onda stavi rukavice – toplota će pomoći kremi da se brže upije, a rukavice su obavezne ako hoćeš da zaštitiš nokte i ruke.

3. Nokti, ne alat!

Svi smo ovo radili – koristili nokte da izgrebemo neku nalepnicu, recimo. Ovako nešto može samo da odmogne, naročito ako su ti nokti skloni listanju. Nikada nemoj koristiti nokte kao zamenu za alatke; alat i postoji da bi se koristio za posao za koji je predviđen.

slika111 Saveti za zdravije i jače nokte

Budi oprezna koju turpiju koristiš, jer je ona umnogome zaslužna za čvrstinu noktiju

4. Dobra manikir tehnika

Još jedan sjajan savet za pobojšaje slabih noktiju je dobra manikir tehnika. Najpre, koristi kvalitetu turpiju (nikako metalnu). Potom, turpijaj nokat od spolja ka centralnom delu; izbegavaj da prelaziš preko celog nokta.

5. Izbegavaj preterano pranje

Često pranje ruku neće pomoći u ojačavanju noktiju. Koliko god je moguće, izbegavaj pranje ruku (i ne zaboravi da naneseš kremu za ruke posle). Ako na poslu moraš mnogo da držiš ruke u vodi, ne zaboravi da koristiš rukavice.

6. Aceton

Aceton je vrlo jak, pa je najbolje da ga ne koristiš često. Ako voliš da stalno imaš lak na noktima, pokušaj da samo popraviš boju kad se iskrza, a ne da skidaš lak skroz i stavljaš novi sloj. Ovo će umanjiti izloženost nokta acetonu.

Naravno, da bi išta od ovoga imalo efekta, moraš biti strpljiva. A ako te mrzi, uvek možeš otići na ojačavanje u salon.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments