Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

Ako putujete u Lisabon i volite umetnost postoje mesta koja jednostavno morate da posetite. Predstavljamo vam pet galerija koje promovišu modernu portuglasku umetnost, ali u njima svoja dela izlažu i mnogi poznati svetski umetnici.

dr 3511 120px Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

“Coleção Berardo”

Muzej “Coleção Berardo” osnovan je 2007. godine kako bi se obezbedio prostor za sve ljubitelje umetnosti koji žele da uživaju u najboljim delima savremene umetnosti. Ovaj muzej ima stalnu zbirku radova, kao i niz redovnih izložbi koji prikazuju širok spektar savremenih umetnika koji rade na različitim projektima i u različitim medijima. Ovaj muzej poseduje kolekciju od oko 900 radova nastalih pod uticajem pop art umetnosti italijanskog slikara Valerija Adamija. U privremene izložbe spadaju portuglaski umetnici među kojima je Karl Filipe, koji je svoje radove specijalno kreirao za ovaj muzej i predstavlja kulminaciju istarživanja železničke istorije Portugala.

galeria2 Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

“Alecrim 50 Galeria de Arte”

Ovaj muzej otvorio je svoja vrata u novembru 2006. godine u renoviranom i lepo uređenom prostoru. Galerija je fokusirana na promovisanje umetnika u ranim fazama njihove karijere čija dela prikazuju kreativnost, talenat i inovacije. Takođe, u galeriji se nalaze dela iz oblasti slikarstva, fotografije i vajarstva. Svake godine održava se šest glavnih ili pojednačnih izložbi.

F LISBOA 00 Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

 “Sao Mamede Galeria de Arte”

Umetnička galerija koja se fokusira na promociju modernih i savremenih portugalskih umetnika i njihovih dela. Ova galerija osnovana je šezdesetih godina u Lisabonu, a danas ima svoju zgradu i u gradu Portu. Galerija poseduje veliku količinu radova koje prati širinu stvaranja portuglaskih umetnika, među kojima je umetnik Alehandro Manuel koji radi crno-bele fotografije, dela pokojnog Antonija Areala i moderne skulpture Ruija Matosa. Uprkos fokusu na portugalske umetnike, ova galerija izložila je i dela mnogih međunarodnih umetnika.

“Galeria 11”

Ova galerija osnovana je 1964. godine od strane vekog portugalskog galeriste Manuela de Brita. Galerija promoviše savremenu umetnost i prikazuje vredna umetnička ostvarenja savremenih umetnika iz celog sveta. Među umetnicima koji svoja dela izlažu u ovoj galeriju su slikar Rui Pedro Horhe, norveški vajar Lizbet Moe Nilesen i drugi.

“Galeria de Arte AFK”

“Galeria de Arte AFK” osnovana je 2012. godine sa ciljem promovisanja savremenih umetničkih dela od strane domaćih talenata i međunarodnih umetnika, sa posebnim fokusom na fotografiju i slikarstvo. Stalna postavka izložbe sadrži savremene fotografije 14 različitih umetnika među kojim je Olga Žaveršinskaja, Klaus Kampert i francuski fotograf Žuli de Varokupijer. U galeriji se takođe nalazi solo postavka portuglaskih umetnika sa klasičnim scenama iz mitologije i hrišćanstva koji su spojeni sa savremenim elementima kiča i parodije.

Mirjana Radojević

Editors choice