Ako putujete u Lisabon i volite umetnost postoje mesta koja jednostavno morate da posetite. Predstavljamo vam pet galerija koje promovišu modernu portuglasku umetnost, ali u njima svoja dela izlažu i mnogi poznati svetski umetnici.

dr 3511 120px Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

“Coleção Berardo”

Muzej “Coleção Berardo” osnovan je 2007. godine kako bi se obezbedio prostor za sve ljubitelje umetnosti koji žele da uživaju u najboljim delima savremene umetnosti. Ovaj muzej ima stalnu zbirku radova, kao i niz redovnih izložbi koji prikazuju širok spektar savremenih umetnika koji rade na različitim projektima i u različitim medijima. Ovaj muzej poseduje kolekciju od oko 900 radova nastalih pod uticajem pop art umetnosti italijanskog slikara Valerija Adamija. U privremene izložbe spadaju portuglaski umetnici među kojima je Karl Filipe, koji je svoje radove specijalno kreirao za ovaj muzej i predstavlja kulminaciju istarživanja železničke istorije Portugala.

galeria2 Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

“Alecrim 50 Galeria de Arte”

Ovaj muzej otvorio je svoja vrata u novembru 2006. godine u renoviranom i lepo uređenom prostoru. Galerija je fokusirana na promovisanje umetnika u ranim fazama njihove karijere čija dela prikazuju kreativnost, talenat i inovacije. Takođe, u galeriji se nalaze dela iz oblasti slikarstva, fotografije i vajarstva. Svake godine održava se šest glavnih ili pojednačnih izložbi.

F LISBOA 00 Savremena umetnost: Pet muzeja koje bi trebalo posetiti u Lisabonu

 “Sao Mamede Galeria de Arte”

Umetnička galerija koja se fokusira na promociju modernih i savremenih portugalskih umetnika i njihovih dela. Ova galerija osnovana je šezdesetih godina u Lisabonu, a danas ima svoju zgradu i u gradu Portu. Galerija poseduje veliku količinu radova koje prati širinu stvaranja portuglaskih umetnika, među kojima je umetnik Alehandro Manuel koji radi crno-bele fotografije, dela pokojnog Antonija Areala i moderne skulpture Ruija Matosa. Uprkos fokusu na portugalske umetnike, ova galerija izložila je i dela mnogih međunarodnih umetnika.

“Galeria 11”

Ova galerija osnovana je 1964. godine od strane vekog portugalskog galeriste Manuela de Brita. Galerija promoviše savremenu umetnost i prikazuje vredna umetnička ostvarenja savremenih umetnika iz celog sveta. Među umetnicima koji svoja dela izlažu u ovoj galeriju su slikar Rui Pedro Horhe, norveški vajar Lizbet Moe Nilesen i drugi.

“Galeria de Arte AFK”

“Galeria de Arte AFK” osnovana je 2012. godine sa ciljem promovisanja savremenih umetničkih dela od strane domaćih talenata i međunarodnih umetnika, sa posebnim fokusom na fotografiju i slikarstvo. Stalna postavka izložbe sadrži savremene fotografije 14 različitih umetnika među kojim je Olga Žaveršinskaja, Klaus Kampert i francuski fotograf Žuli de Varokupijer. U galeriji se takođe nalazi solo postavka portuglaskih umetnika sa klasičnim scenama iz mitologije i hrišćanstva koji su spojeni sa savremenim elementima kiča i parodije.

Mirjana Radojević

Comments