Čuveni japanski modni kreator Kenzō Takada, koji je svoju dugu i neverovatnu karijeru razvio u Parizu i koji je osnivač istoimenog brenda KENZO, preminuo je u 81. godini usled komplikacija izazvanih virusom Covid19. Takada je davnih 60-ih godina, nakon završenih studija modnog dizajna na Bunka koledžu došao u Evropu, tačnije u Pariz – a sve ostalo sada već možemo reći da je istorija. Takadin pogled na svet preslikavao se na principe u njegovom dizajnu, a njegovo viđenje bilo je jednostavno – svet je divan. Za svoje kreacije i sam je govorio da govore o slobodi i harmoniji, što nije bilo teško uočiti u razigranim, raznobojnim slojevima tekstila koji su obeležavali njegove modele. Svet je izgubio jednu neverovatnu pokretačku snagu u umetnosti danas, ali Takadu ćemo zauvek pamtiti po njegovom radu u svetu mode.

Takadini modeli oduvek su odisali komforom, i on je veoma dobro razumeo da moda ima svoje vrednosti i van revije i modne piste. Zato su njegove kreacije doživele veliku popularnost u street style-u, kao i na žurkama koje su obeležile vremenski period 80-ih godina, a neke od njih čak su bile namenski osmišljene kao kostimi za pozorišne komade. U periodu 70-ih godina on je bio jedan od najtraženijih dizajnera tadašnjice, a njegov rad i energija bili su veoma u skladu sa mladom generacijom koja je bila željna noviteta u modi, kao što to obično i biva. Uz Yves Saint Laurenta, tada još mladi i novi dizajner Kenzō Takada bio je zapravo jedan od prvih modnih kreatora koji su izlagali modele kroz reviju u pret-a-porter stilu, za razliku od dotadašnjih prikaza modela uz redne brojeve maloj publici sigurnih kupaca. Samim tim, svi su poželeli da na sebi nose modele brenda Kenzo, a ova želja nije se ugasila ni pola veka kasnije.

Iako je još 1993. godine Takada prodao svoj brend čuvenom konglomeratu luksuznih proizvoda LVMH-u, tim i kreativni direktori ovog brenda i dan danas inspirisani su i služe se estetikom i principima koje je on postavio na početku svoje kreativne karijere. Ostaju verni identitetu brenda Kenzo, i žele da čuvaju bogato dizajnersko nasleđe na kojem je ovaj brend potekao. Felipe Oliveira Baptista, najnoviji kreativni direktor modne kuće Kenzo izrazio je svoje saučešće, rekavši da će Tekadin duh trajati večno, kao i njegov talenat, dobrota i čista energija kojom je uticao na ljude oko sebe.

Kenzō Takada ostaće zapamćen kao jedan od najistaknutijih modnih kreatora današnjice, a sigurna sam da će njegova kreativna vizija nastaviti da živi dugo, i mnogo nakon njegovog života. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kenzo

Jovana Pantić

Comments