Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Zemlja izlazećeg sunca. Zemlja čija populacija važi za jednu od najvrednijih. Zemlja koja se u pisanoj formi prvi put pojavljuje u kineskoj knjizi “Knjiga o Hanu”. Zemlja čije prve slike datiraju 300 godina pre Hrista. Zemlja u kojoj su karaoke najrasprostranjenija kulturna aktivnost. Zemlja koja je iznedrila pisca po imenu Haruki Murakami (Haruki Murakami). Zemlja zvana Japan.

Svesni toga da je nemoguće jednim tekstom obuhvatiti sve prirodne lepote Japana, mi smo izdvojili sedam najkarakterističnijih činjenica koje se tiču geografije ove zemlje.

Ostrva

Poznato je da je Japan ostrvska zemlja, ali da li ste znali da je Japan zapravo arhipelag koga čini 6,852 ostrva? Od toga samo četiri ostrva čine 97 odsto ukupne kopnene mase. To su ostrva Honšu, Kjušu, Šikoku i Hokaido.

Planina Fudži

Simbol Japana – planina Fudži najviša je planina u Japanu (3,776 m). Ova planina je klasifikovana kao aktivni vulkan, iako do erupcije nije došlo od 1708. godine. Turisti često fotografišu Fudži zbog njene lepote, snežnog pokrivača koji često krasi njen vrh i fantastičnog odraza koji ima u jezeru Jamanaka. Kada je vedro, Fudži se može videti iz Tokija.

Planina Fudži Sedam geografskih činjenica o Japanu

Planina Fudži se svakodnevno ogleda u jezeru

Reke

Reke u Japanu uglavnom su kratke i brze, ali postoji mnogo njih – na ostrvu Hokaido protiče 316 reka! Najduža reka se, pak, nalazi na ostrvu Honšu i zove se Šinano. Dugačka je 228 kilometara.

Rekom plovi èamac Sedam geografskih činjenica o Japanu

Japanci u svoje reke ne bacaju otpad, one su njihovo blago

Narod

Naseljenost Japana uslovljena je geografskim položajem zemlje. Površina Japana iznosi 145,925 km², ali više od 70 odsto teritorije smatra se nepodobnom za življenje. To je zato što je zemljište pretežno brdovito i prekriveno šumama i nije pogodno za izgradnju. Iz tog razloga japansko stanovništvo, oko 125 miliona ljudi, živi u primorskim oblastima, pa se Japan smatra jednom od najgušće naseljenih zemalja.

Deca Japana Sedam geografskih činjenica o Japanu

Mlade Japanke u divnim kimonima

Jezero Biva

Titula najvećeg jezera u Japanu zasluženo pripada jezeru Biva. To je slatkovodno jezero na ostrvu Honšu, severozapadno od Kjota. Pokriva 640,7 km² i više od 400 reka se uliva u njega. Jezero Biva spada u jedno od 20 najstarijih jezera na svetu, sa istorijom koja seže gotovo četiri miliona godina u prošlost. Obala jezera obiluje plažama, jezero predstavlja prirodni rezervoar grada Kjota, a može se pohvaliti i razvijenom ribarskom industrijom i poljoprivredom.

Jezero Biwa Sedam geografskih činjenica o Japanu

Pravo je zadovoljstvo sedeti na obali jednog od najstarijih jezera

Vulkani

Jedna od najznačajnijih karakteristika japanske geografije je veliki broj vulkana. Japan broji 108 aktivnih vulkana i može se slobodno reći da oni predstavljaju “silu uništenja”, ali ne samo na zemlji. Naime, od zemljotresa koji je 1923. godine zahvatio teritoriju oko Tokija poginulo je više od 140,000 ljudi. Ovi vulkani takođe generišu i cunamije, kao što je onaj koji je marta 2011. godine pogodio severni Japan.

Vulkan Sedam geografskih činjenica o Japanu

Zastrašujući vulkani odneli su mnogo života

Klima

Posetioci Japana mogu očekivati različite klimatske prilike u zavisnosti od toga u kojoj se od sedam vremenskih zona budu nalazili. U velikim gradovima iskusićete četiri godišnja doba sa blagim zimama i toplim i vlažnim letima. Rana leta donose kišu, kasna tajfune. Na severu Japana i duž obale Japanskog mora hladnije je i tokom zime je čest sneg, dok na jugu zemlje temperature tokom januara dostižu i 17 stepeni Celzijusa.

Izvor fotografija: giantbomb.com, makemytripadvisor.blogspot.com, nauka.bg, duhocudic.vn, gurumed.org


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna i voli da filozofira. Kažu da je tvrdoglava, a ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

Editors choice