Ovo je priča o mestima gde se spajaju mit i istorija, mašta i stvarnost. Upisana su u mape starih svetova, a legende koje se ispredaju o njima učinile su ih čudesnim i tajnovitim.

Samo za nepopravljive mitomane, obožavaoce predanja i starih vremena, pripremili smo obilazak najistaknutijih mesta koja su ostala na granici između istine i mita.

1. “Ostrvo kiklopa”, Italija

Upravo na ovom mestu oživljava mit o grčkom junaku Odiseju (Ὀδυσσεύς) čiji je povratak kući opisao Homer (Ὅμηρος) u čuvenom epu “Odiseja” (Oδύσσεια). Veruje se da je na ovom italijanskom ostrvu Odisej oslepeo kiklopa Polifema (Πολύφημος). Danas se duž istočne obale mogu videti ljupki primorski gradovi, voćnjaci citrusa i maslinjaci, a posebna prizor je pogled na veličanstvenu Etnu – postojbinu ovih jednookih džinova i Vulkana, boga vatre.

Stene u moru Sedam lokacija između mita i istine

Tačka susreta stvarnosti i mita

2. “Šangri-La”, Tibet

Veruje se da je ovo mesto poslužilo kao inspiracija Džejmsu Hiltonu (James Hilton) kada je u svom romanu “Izgubljeni horizont” (Lost horizon) opisao produhovljenu, mirnodopsku zajednicu nastanjenu na vrhovima Himalaja. Svako ko bi se slučajno našao u ovom području mogao bi da oseti lepotu i blaženost ovog tibetanskog mesta.

Pogled na planinu Sedam lokacija između mita i istine

Danas je ovo mesto sinonim za udaljeni raj

3. “Kamelot”, Engleska

Dobro poznata legenda o kralju Arturu (King Arthur), Kamelotu, vitezovima okruglog stola i Eskaliburu uspela je da se približi istoriji zahvaljujući arheološkim iskopinama na području današnje Škotske. Poseta ovom gradu odvešće vas u pravu avanturu kroz svet kralja Artura, a na raspolaganju vam je obilazak muzeja, poseta Arturovog rodnog mesta i Merlinove (Merlin) pećine.

Obala i dvorac u daljini Sedam lokacija između mita i istine

Postojbina pravih i odvažnih vitezova

4. “Loh Nes”, Škotska

Najpoznatiji savremeni mit Škotske – čudovište Nesi (Nessie) iz jezera Loh Nes, prvi put je ekranizovan 1933. godine, a godinama unazad je predmet mnogobrojnih spekulacija. Godišnje se javlja na desetine očevidaca koji tvrde da su videli slavnu Nesi, a jezero je poznato po tome što se nikada ne zamrzava i što je tokom toplih dana podložno fatamorganama. Danas se organizuju krstarenja na kojima će vas stručni vodič upoznati sa legendom o ovoj vodenoj nemani.

Zamak na jezeru Sedam lokacija između mita i istine

Uživajte u prekrasnom krajoliku uz priču o slavnoj Nesi

5. “Havajski vulkani”, Havaji

Veruje se da je baš ovde rođena Pele (Pele) – boginja vatre. Legenda kaže da će svako ko uzme komad ohlađene vulkanske lave razgneviti ovu boginju i prouzorkovati erupciju vulkana. Čak i danas, lokalno stanovništvo daruje ovu boginju tradicionalnim plesom i ručno izrađenim predmetima. Turisti širom sveta dolaze u ove krajeve kako bi uživali u očaravajućem prizoru noćne erupcije vulkana ili u šetnji kroz cev lave.

Uzarena lava Sedam lokacija između mita i istine

Neumoljiva priroda objašnjena čudom

6. “Ksanadu”, Kina

Prema zapisima, ovo mesto je prestonica dinastije Kublaj-kan (Kublai-kan) koja je vladala 1264. godine. Ostaci ovog hrama precizno svedoče o  tome kako su izgledali plemenski skupovi i odlazak u lov, a jedan od najintrigantnijih detalja je to što je čitav hram izgrađen po pravilima feng-šuia.

Ostaci hrama Sedam lokacija između mita i istine

Ovaj hram se nalazi na listi Svetske baštine

7. “Šervud”, Engleska

Legenda o hrabrom odmetniku koji je uzimao od bogatih i davao siromišnim poslužila je kao inspiracija za stotine romana, poema, filmova i predstava. Nekadašnja šuma Šervud danas je prirodni rezervat smešten na 450 hektara. Šetnja ovim parkom upotpunjena je elementima kao što su šuplje stablo – skrovište Robina Huda (Robin Hood), gigantsko drvo koje je staro više od 800 godina, te grobno mesto slavnog odmetnika. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj rezervat u proleće, očekuje vas nezaboravno iskustvo u takmičenju u streličarstvu i borba u srednjovekovnim kostimima.

Razgranato drvo Sedam lokacija između mita i istine

Šuma u kojoj je zagarantovana zabava


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Comments