#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Sedam lokacija između mita i istine

Sedam lokacija između mita i istine

Ovo je priča o mestima gde se spajaju mit i istorija, mašta i stvarnost. Upisana su u mape starih svetova, a legende koje se ispredaju o njima učinile su ih čudesnim i tajnovitim.

Samo za nepopravljive mitomane, obožavaoce predanja i starih vremena, pripremili smo obilazak najistaknutijih mesta koja su ostala na granici između istine i mita.

1. “Ostrvo kiklopa”, Italija

Upravo na ovom mestu oživljava mit o grčkom junaku Odiseju (Ὀδυσσεύς) čiji je povratak kući opisao Homer (Ὅμηρος) u čuvenom epu “Odiseja” (Oδύσσεια). Veruje se da je na ovom italijanskom ostrvu Odisej oslepeo kiklopa Polifema (Πολύφημος). Danas se duž istočne obale mogu videti ljupki primorski gradovi, voćnjaci citrusa i maslinjaci, a posebna prizor je pogled na veličanstvenu Etnu – postojbinu ovih jednookih džinova i Vulkana, boga vatre.

Stene u moru Sedam lokacija između mita i istine

Tačka susreta stvarnosti i mita

2. “Šangri-La”, Tibet

Veruje se da je ovo mesto poslužilo kao inspiracija Džejmsu Hiltonu (James Hilton) kada je u svom romanu “Izgubljeni horizont” (Lost horizon) opisao produhovljenu, mirnodopsku zajednicu nastanjenu na vrhovima Himalaja. Svako ko bi se slučajno našao u ovom području mogao bi da oseti lepotu i blaženost ovog tibetanskog mesta.

Pogled na planinu Sedam lokacija između mita i istine

Danas je ovo mesto sinonim za udaljeni raj

3. “Kamelot”, Engleska

Dobro poznata legenda o kralju Arturu (King Arthur), Kamelotu, vitezovima okruglog stola i Eskaliburu uspela je da se približi istoriji zahvaljujući arheološkim iskopinama na području današnje Škotske. Poseta ovom gradu odvešće vas u pravu avanturu kroz svet kralja Artura, a na raspolaganju vam je obilazak muzeja, poseta Arturovog rodnog mesta i Merlinove (Merlin) pećine.

Obala i dvorac u daljini Sedam lokacija između mita i istine

Postojbina pravih i odvažnih vitezova

4. “Loh Nes”, Škotska

Najpoznatiji savremeni mit Škotske – čudovište Nesi (Nessie) iz jezera Loh Nes, prvi put je ekranizovan 1933. godine, a godinama unazad je predmet mnogobrojnih spekulacija. Godišnje se javlja na desetine očevidaca koji tvrde da su videli slavnu Nesi, a jezero je poznato po tome što se nikada ne zamrzava i što je tokom toplih dana podložno fatamorganama. Danas se organizuju krstarenja na kojima će vas stručni vodič upoznati sa legendom o ovoj vodenoj nemani.

Zamak na jezeru Sedam lokacija između mita i istine

Uživajte u prekrasnom krajoliku uz priču o slavnoj Nesi

5. “Havajski vulkani”, Havaji

Veruje se da je baš ovde rođena Pele (Pele) – boginja vatre. Legenda kaže da će svako ko uzme komad ohlađene vulkanske lave razgneviti ovu boginju i prouzorkovati erupciju vulkana. Čak i danas, lokalno stanovništvo daruje ovu boginju tradicionalnim plesom i ručno izrađenim predmetima. Turisti širom sveta dolaze u ove krajeve kako bi uživali u očaravajućem prizoru noćne erupcije vulkana ili u šetnji kroz cev lave.

Uzarena lava Sedam lokacija između mita i istine

Neumoljiva priroda objašnjena čudom

6. “Ksanadu”, Kina

Prema zapisima, ovo mesto je prestonica dinastije Kublaj-kan (Kublai-kan) koja je vladala 1264. godine. Ostaci ovog hrama precizno svedoče o  tome kako su izgledali plemenski skupovi i odlazak u lov, a jedan od najintrigantnijih detalja je to što je čitav hram izgrađen po pravilima feng-šuia.

Ostaci hrama Sedam lokacija između mita i istine

Ovaj hram se nalazi na listi Svetske baštine

7. “Šervud”, Engleska

Legenda o hrabrom odmetniku koji je uzimao od bogatih i davao siromišnim poslužila je kao inspiracija za stotine romana, poema, filmova i predstava. Nekadašnja šuma Šervud danas je prirodni rezervat smešten na 450 hektara. Šetnja ovim parkom upotpunjena je elementima kao što su šuplje stablo – skrovište Robina Huda (Robin Hood), gigantsko drvo koje je staro više od 800 godina, te grobno mesto slavnog odmetnika. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj rezervat u proleće, očekuje vas nezaboravno iskustvo u takmičenju u streličarstvu i borba u srednjovekovnim kostimima.

Razgranato drvo Sedam lokacija između mita i istine

Šuma u kojoj je zagarantovana zabava


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Editors choice