Kada je neko nervozan od ranog jutra obično kažemo da je ustao na levu nogu. Možda ne možemo da utičemo na to kako ćemo se osećati kad se probudimo baš svako jutro, ali u našoj je moći da preusmerimo dan u svoju korist i bez obzira na loš početak. Treba se potruditi da svaki dan provedemo i završimo s osmehom na licu. Evo nekih metoda koje mogu pomoći kada ustanete na levu nogu:

1. Otvorite prozor u sobi

Bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove, ako od ranog jutra osetite energiju koju će vam svež vazduh uneti u sobu, povućiće vas na pokret, akciju i dati vam snagu za sve pretstojeće obaveze. Osetite kako se grad budi i dok uživate u svežem jutranjem vazduhu razmišljajte o tome šta bi vas učinilo srećnim.

2. Budite zahvalni za nešto što imate makar 5 minuta

 Lako je uzimati to što imate zdravo za gotovo i smatrati da je sve što imamo zasluženo, čak i da zaslužujemo znatno više. Ali setiite se tada onih koji rade i trude se, a nemaju toliko koliko vi imate. Budite zahvalni na svemu što imate, delite to sa drugima i tako će se vaša sreća uvećavati svakodnevno.

3. Uživajte u jutranjoj tišini

 Ne znam za vas, ali jutro je moj omiljeni period dana. Tišina i mir, pravo vreme za meditaciju. Razmišljanje o stvarima koje vas čekaju u tom danu i načinu na koji ćete ih obavit, mnogo je lakše u ovo doba, nego u sred dana, okruženi neprijatnom bukom iz okoline. Ako dobro isplanirate vaše vreme, možete čak  završiti posao pre vremena i posvetiti preostalo vreme sebi i svojim prijateljima.

4. Počnite dan vežbanjem

Meni je to najbolji način da započnem svaki dan, pošto sam onda od jutra puna energije, vesela i srećna. Kada ujutru uraditite nešto lepo, korisno i zdravo za sebe, lakše vam je da posle radite stvari koje su vam dosadne obaveze. Pilates, joga, trčanje, odbojka, plivanje, šta god vama prija i čini vas srećnim.

5. Napravite vašim ukućanima jutarnju kafu

Ako ste ustali prvi, dok spremate sebi doručak, lepo bi bilo da obradujete ljude s kojima živite vrućom jutranjom kafom i tako i njima ulepšate jutro.

6. Otkačite jednu stvar sa lista obaveza

 Nemojte da čekate da padne noć i dođete kući umorni od svega i onda se setite da ste slučajno zaboravili da odradite baš ono zaboravljate već par dana. Naterajte se da uradite to odmah izjutra, pa će vam dan početi lepše.

7. Ako ništa od ovoga ne upali, onda…

Spremite sebi jedan Marocchino i raspoloženje će vam se znatno popraviti. Za one koji ne znaju kako se sprema ova divna kafa, evo recepta. Ja umesto običnog čokoladnog krema ubacim Nutellu.

Sigurna sam da vi imate neke vaše trikove, koje ja ovde nisam spomenula, pa ih slobodno napišite u komentarima, kako bismo napravili korisnu listu stvari  koju možemo da pogledamo kad nam jutro krene naopako.


Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Piše pesme, priče i svoj neobični blog. Oseća potrebu da uvek bude u toku sa najnovijim informacijama iz sveta – kako bitnim, tako i nebitnim. Živi za putovanja, druženje, modu, umetnost i ukusnu hranu. Omiljeni citat: “per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Comments