Najbolji modni ilustratori često stoje izdvojeni od gomile. Puno prije nego što je fotografija bila popularna, modne ilustracije su igrale veliku ulogu u kreiranju sadržaja modnih časopisa i reklama. Ovih dana modna ilustracija jest umjetnost za sebe, a stara je gotovo 500 godina. Od početaka pa do modnih blogera današnjice, pogledajte neke od najboljih ilustracija.

Dejvid Daunton 

Dejvid Daunton (David Downton) je smatran jednim od najboljih modnih ilustratora u industriji. Njegova karijera je počela 1990. godine, a dobro je poznat po svom radu za “Vogue”. Njegove ilustracije su se pojavljivale u novinama i modnim časopisima diljem svijeta. Ovaj Britanac se može pohvaliti brojnim angažmanima, njegova lista klijenata sastoji se od: Tiffany & Co, Bloomingdales, Barney’s, Harrods, Top Shop, Chanel, Dior, L’oreal, “Harper’s Bazaar” i drugih, a u 1998. je počeo raditi na seriji portreta nekih od najljepših žena svijeta, uključujući: Erin O’Konor (Erin O’ Connor), Palomu Pikaso (Paloma Picasso), Lindu Evanđelistu (Linda Evangelista), Iman (Iman Mohamed Abdulmajid), Ditu fon Tiz (Dita Von Teese).

slika125 Sedam najboljih modnih ilustracija

I sa svoje 54 Daunton “žari i pali” industrijom

Rene Grio 

Ovaj ilustrator je svojim ilustracijama svakako ostavio veliki utisak u modnoj industriji. Njegova prisutnost je najviše bila osjetna u svijetu visoke mode (Haute Couture) četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća. Rene (René Gruau) je radio za brojne modne časopise poput “Vogue”, “Elle”, “Harper’s Bazaar” i “Marie-Claire”. Tijekom karijere surađivao je sa mnogim dizajnerskim kućama, neke od njih su Balenciaga, Givenchy i Dior.

slika225 Sedam najboljih modnih ilustracija

Kreativni Talijan umro je u svojoj 95. godini

Deni Roberts 

Deni Roberts (Danny Roberts) je modni ilustrator iza popularnog bloga “Igor + Andre”. Poznat je po ilustracijama koje izgledaju kao animirane (iz crtanih filmova), a njegove crteže najčešće krase modni dizajneri, popularni blogeri, modeli i celebovi. Njegove ilustracije također možete prepoznati na majicama odličnog dućana “Forever 21” i torbama Harajuku Lovers.

slika318 Sedam najboljih modnih ilustracija

Deni Roberts + Proenza Schouler

Karl Erikson 

Američki modni i oglasni direktor, koji je bio aktivan od 1910. do 1940. godine, a svoj utisak je ostavio i ilustracijama. Najbolje je znan po radu za časopis “Vogue” i brend kozmetike Coty, a njegovi radovi pojavljivani su i u časopisu “Harper’s Bazaar”. Prepoznatljivim podebljanim i crnim linijama Erikson (Carl Erickson) je izražavao eleganciju svoga doba.

slika419 Sedam najboljih modnih ilustracija

Poznat je po imenu Erik - kojim je potpisivao radove

Tanja Ling 

Ling (Tanya Ling) je umjetnica koja je ilustrirala za već spomenute časopise “Harper’s Bazaar”, “Vogue” i “Elle”, kao i za modne kuće poput Selfridges, Harrods i Louis Vuitton. Njeni radovi su bili izloženi na mnogim internacionalnim izložbama, a njene ilustracije su čak pod ključem londonskog muzeja “Victoria and Albert”.

slika515 Sedam najboljih modnih ilustracija

Tanja je izdala i svoju “ready-to-wear” kolekciju na poznatoj Petoj aveniji

Kinet Pol Blok 

Jedan od najistaknutijih modnih ilustratora 20. stoljeća poznat je po svojim gracioznim i elegantnim ilustracijama. Četrdeset godina je radio za publicističku kuću “Fairchild Publications”, te je bio vlasnik časopisa “Women’s Wear Daily” – koji je nekoć nazivan biblijom mode.

slika612 Sedam najboljih modnih ilustracija

Kinet je svjedočio i sudjelovao u najvažnijem periodu povijesti mode

Keli Smit 

Ovo je australska ilustratorica koja stoji iza bloga “Birdy & Me”, a njene crteže karakteriziraju vjerodostojnost i šarm, te bajkovit izgled. Njeni radovi su pojavljivani u australskim i internacionalnim časopisima, te je čak i izdala knjigu baziranu na vlastitim ilustracijama.

slika712 Sedam najboljih modnih ilustracija

Olovka i vodene boje su oružje talentirane Keli


Matea Kutija je studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer odjevno inženjerstvo. Kreativnost izražava crtanjem, pisanjem te izradbom nakita, a velika strast joj je šah. Život, kao ni mnogi, nebi mogla zamisliti bez obitelji i prijatelja.

Comments