Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Kada se radi o zaposlenima, velike vođe ne uzimaju. Velike vođe daju – naročito ovih sedam stvari:

Pokažu trunku ranjivosti

Zaposlenima šefovi često izgledaju kao nestvarne osobe. Vi ste šef. (Nešto slično kao kad ste bili klinci pa sretnete profesora u prodavnici kako bira krompir; uvek je bilo čudno i neprijatno, jer profesori nisu ljudi. Oni su bili profesori.)

Zbog toga je pokazivanje ranjivosti način da se razbije veštačka prepreka koja obično razdvaja šefove od zaposlenih. Jedan od lakih načina da uklonite tu prepreku jeste da zatražite pomoć.

Ali, nemojte je tražiti na pogrešan način. Nemojte se voditi svojim moćnim položajem i govoriti svojim šefovskim glasom: “Slušaj, Marko, treba mi pomoć!”. Marko zna da vam zaista ne treba njegova pomoć.

Umesto toga, pitajte na pravi način. Zamislite da ste u nekoj stranoj zemlji i da ni jedan ni drugi ne znate jezik, a i obojica ste pomalo uplašeni. Kako biste zatražili pomoć? Bili biste skromni. I iskreni. I svoji. Sigurno biste pitali: “Možeš li da mi pomogneš?”, i onda bi Marko znao da vam je zaista potrebna njegova pomoć. Spustili ste gard. Sada ste ranjivi. I ne bojite se to i da pokažete.

slikka11 Sedam neobičnih stvari koje rade sjajni šefovi

Traženje pomoći nije znak slabosti. To je znak snage

Time što pokažete ranjivost podižete drugu osobu. Implicitno prepoznajete veštine te druge osobe dok proširujete poverenje. I postavljate sjajan primer: traženje pomoći nije znak slabosti. To je znak snage.

Daju slobodu

Sa tačke gledišta svakog zaposlenog, najbolje ideje nikada nisu vaše, uvek su njihove. I često tako i jeste. Stoga, nemojte se hvaliti njihovim uspesima i ostavite im mesta da rastu i daju predloge. Kada opišete šta je to što želite da bude urađeno, dajte zaposlenima slobodu da sami razviju plan dalje. Jedva će čekati to da urade i biće posebno srećni i zadovoljni što im nešto niste naredili nego ste se prepustili njihovim kreativnim sposobnostima. I baš zbog ukazanog poverenja – potrudiće se da budu što bolji.

Daju neočekivanu pažnju

Svi vole pažnju. Nažalost, nemate neograničeno vremena pa da možete da se posvetite svakom zaposlenom ponaosob. Stoga, iskoristite najviše vremena što je moguće. Nemojte samo komentarisati velike stvari – one na koje i treba da se usredsredite. Primetite i malene detalje. Pohvalite određenu frazu koji je radnik iskoristio da reši problem između mušterije i toga gde je problem nastao. Pohvalite kolegijalnost između svojih radnika. I uvek istaknite sve te pozitivne stvari koje ste u nekom trenutku primetili. Ne samo da će radnici zbog toga raditi bolje nego će se i osećati bolje.

Daju zaposlenima predaha

Zabrljao je. Jako. Ne samo da ste malo iznervirani nego ceptite od besa. Imate potrebu da porazgovarate o tome, i to prilično.

Nemojte. Za dobrog radnika, lekcija je već naučena. Uhvatite mu pogled, manite se vi problema, i dopustite njemu da ga reši.

I zaposleni su ljudi, a ljudi, već znate, nisu nepogrešivi. Svi se trude da rade dobro i ne prave greške, ali kada se greška dogodi – niko se ne oseća tako loše kao radnik koji ju je napravio. Dajte mu drugu šansu da bude bolji.

Daju radnicima da zavire dublje

Pokažite svom radniku da, bez obzira što ste vi vodeći faktor firme, u poslu ste, ipak, zajedno. Sarađujete. Verujete jedan drugom. Radite jedan drugom u korist. Neka radnici budu upućeni u to kako funkcioniše firma, neka imaju svest o tome da nisu samo jedna karika u lancu nego važan sastavni deo tog lanca.

Dajte im povremeni uvid u to šta se dešava na radnom mestu mimo njihovih pozicija.

Daju kompliment koji nije uvek zaslužen

Komplimenti ne moraju uvek da budu zasluženi. Ponekad kompliment može da bude i nešto što uputite drugoj osobi da biste se sami osećali bolje.

Kada u svom zaposlenom primetite neku karateristiku koju oni sami ne primećuju, a ni drugi, istaknite to i pokažite kako verujete da mogu da se izgrade u pozitivnom smislu. Čak i ako pogrešite, i ako ta osoba ne može da bude to što ste za nju namenili, sigurno će se osećati bolje, jer će biti samouverena i uvideti kako mislite na nju mimo njenog radnog mesta. Takođe će smatrati da se bavite njom kao osobom što će je podstaći na mnogo bolji rad i učiniti da bude puna samopouzdanja.

Verovali ste u svog radnika i to je najvažnije. Tada oni počinju da veruju sami u sebe.

Prepoznaju ranjivost

Radnici kojima je nešto potrebno – bilo da je u pitanju slobodan dan, usluga, odmor, nova šansa – prvo dolaze kod vas.

Ranjivi su jer im nešto treba.

Ako i ne možete da pomognete svom radniku, saslušajte ga sa saosećanjem i podrškom. Nikada ne dopustite da se zaposleni oseća bedno zbog pomoći koju traži. To je jedan od najgorih osećaja na svetu, ali je ipak – to osećaj koji vi možete da učinite da nestane u sekundi.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice