Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Sedmogodišnji životni ciklusi

Sedmogodišnji životni ciklusi

1/3

Astrologija podržava teoriju o sedmogodišnjim životnim ciklusima, sa kojom se slažu i mnogi psiholozi i filozofi. Austrijski naučnik Rudolf Štajner, razvio je teoriju ličnog razvoja, na osnovu ovih ciklusa, povezanih sa planetarnim uticajem Urana, koji donosi revolucionarne promene i razvoj i koji svakih sedam godina menja astrološki znak. Štajner smatra da se sedmogodišnji ciklusi odvijaju celog života i da svi koji se bave zdravljem, odnosima i obrazovanjem, treba ovo da imaju u vidu.

Od rođenja do sedme godine

Kad život počne, stvaraju se temelji za izgradnju stukture ličnosti. Novorođenče donosi potencijal inteligencije, kreativnosti i autentičnosti, a tokom prve sedmogodišnje faze najizrazitiji su instinkti gladi, potreba za ljubavlju, zaštitom i podrškom, a takođe se razvija motorika, govor, pokret, kao i odnos prema sebi i okolini. Dete usvaja osnovna znanja (stiče uverenja) o tome što je korisno, zabavno ili štetno (postavke koncepta razlike između dobra i zla).

U ovom periodu potpuno smo zavisni od brige odraslih na fizičkom, emotivnom i duševnom nivou i ako ne dobijemo ljubav, podršku, pažnju i brigu, ovde se formiraju traume i emotivne povrede koje izlaze na videlo u našim emotivnim odnosima, kasnije, naročito onda kada doživljavamo da nas partner napusti ili je emotivno nedostupan. Ako u fazi potrebe za ljubavlju i telesnom blizinom voljene osobe (roditelja) nastane trauma, u odraslom dobu ćemo imati snažan strah od napuštanja i očajničku emotivnu glad. Iz ovog perioda potiču mnogi naši strahovi, zavisnosti i nesigurnosti.

Od 7 do 14 godine

Počinje otkrivanje koncepata i povezanosti ideja i emocija, zajedno sa drastičnim fizičkim promenama. Timus (grudna žlezda) se smanjuje, polni organi se razvijaju, rastu stalni zubi. Uz fizički razvoj, razvija se osećaj za ispravno i pogrešno, kao i društvena odgovornost. Od stvaranja bujnog unutrašnjeg sveta prelazi se u buran svet puberteta, otkrivaju se interesovanja i aktivnosti koje određuju pravac kasnijih životnih opredeljenja. Uči se kontrola instinkta u korist grupne dinamike, deljenje sa drugima, komunikacija. Navike stečene u prvom ciklusu sada postaju deo karaktera deteta koje raste.

ariel lustre 265961 1 Sedmogodišnji životni ciklusi

Od 14 do 21 godine

Postajemo svesniji sebe, razvijamo samosvest. Emotivna lepeza interesovanja se širi u svim sverovima – javlja se sklonost ka muzici, umetnosti, književnosti, ljudima. Ovo je takođe vreme buđenja nezavisnosti i odvajanja od roditelja, kao i sticanja svesti o sopstvenoj seksualnosti. Suprotni pol i seks postaju sve važniji, javlja se novi spektar emocija. Prisutna je želja za istraživanjem odnosa sa drugima, otkrivamo svoje granice i potrebe, a seksualni nagon je teško savladiv. Ipak, imamo romantičan pogled na svet i nismo sasvim u stanju da drugu osobu vidimo i procenimo realno. Ovo je vreme kada počinje potraga za smislom života, period intenzivnih i često vrlo bolnih iskustava. Bezbrižnost detinjstva odlazi u nepovrat, a emocionalni razvoj je praćen nesigurnošću, nespretnošću u prisnim odnosima, promiskuitetom.

Od 21 do 28 godina

Mentalno i emocionalno ulazimo u odraslo doba. Gradimo temelje naše karijere i intimnih odnosa s nadom da će nam ostvarenja omogućiti d a pronašemo i zauzmemo svoje mesto u svetu odraslih. Pojavljuju se sposobnosti uvida, intuicije, rasuđivanja i razumevanja stvarnosti. Iskre interesovanja koje su tinjale u prethodnim ciklusima počinju da razavijaju trajni plamen. Ako smo u prethodna dva ciklusa imali zdrav emocionalni razvoj, sada možemo da razvijamo emocionalnu zrelost koja se manifestuje kao prepoznavanje partnerovih potreba, pri čemu se sopstvene ne negiraju i ne zanemaruju.

Postajemo svesni problema koji se javljaju u odnosima sa drugima, a potreba za slobodom s jedne strane i želja za vezanošću sa druge, mogu da stvore konflikt. U ovom razdoblju počinjemo da se suočavamo sa problemima i bolovima koje smo proživeli u najranijem detinjstvu i to se najviše ogleda na polju intimnih odnosa, shvatanja partnerske uloge i načina na koji rešavamo probleme. Ako sada ne detektujemo neke svoje rane i unutrašnje konflikte, to suočavanje će biti mnogo neposrednije u ciklusima koji slede.

Editors choice