Krajem aprila ljubitelji mode imali su priliku da uživaju u bogatom programu Serbia Fashion Weeka, koji je, po drugi put, održan u Novom Sadu. Nacionalna nedelja mode ugostila je dizajnere iz više od deset zemalja i time sebi obezbedila epitet internacionalne. Svoje viđenje trendova za prolećnu i jesenju sezonu dali su poznati domaći i svetski dizajneri, ali i mlade nade čije sveže ideje tek treba da oblikuju svetsku modnu scenu.

Svakako najveće pohvale organizatoru idu na račun revije Agate Ruiz de la Prade. Revija ove izuzetno poznate i cenjene španske dizajnerke jeste ona koja je i otvorila Fashion Week, i zasigurno je i jedna od najboljih prikazanih. Dizajnerka je u kolekciji jesen/zima 2014. prikazala ono što smo od nje i očekivali – eksploziju kolorita, zanimljive printove i neobične krojeve. Od stranih dizajnera, veoma dobre odevne komade prikazao nam je i francuski dizajner Ejmerik Fransoa.

Kada su domaća poznata imena u pitanju, revije na Serbia Fashion Weeku prikazali su Bata Spasojević, koji je ujedno i proslavio petnaest godina rada na domaćoj modnoj sceni, Zvonko Marković, Marija Šabić, Mladen Milivojević Baron i drugi.

Ono što može biti zaključak, kada saberemo utiske i sagledamo sve prikazane revije, jeste taj da svako podneblje neguje različitu estetiku. Dizajneri iz regiona imaju potpuno drugačije viđenje modernog od dizajnera iz, na primer, Mađarske ili Češke. Ipak, svima im je zajednički sveprisutni entuzijazam, ali i ženstveni elementi komada koje su dizajnirali. Ne smemo da zaboravimo ni to da smo u okviru Fashion Weeka videli ozbiljno dobre muške odevne kombinacije, koje su bile pravo osveženje u moru svečanih haljina.

Na kraju, moramo da pohvalimo i koncept same Nedelje mode. Celodnevni program je novina kada su modne manifestacije kod nas u pitanju, pa su nam, pored revija, mnogobrojne izložbe, prezentacije i radionice bile izuzetno zanimljive. Sa druge strane, kritike se odnose na činjenicu da određene revije nisu pokazale očekivani kvalitet, ali i da su na većini revija dominirale večernje haljine, te nismo videli mnogo komada nosivih u drugim, do svečanim, prilikama.

Serbia Fashion Week je nedavno završenom manifestacijom, u organizacionom smislu, postavio kriterijume veoma visoko i naša očekivanja za neke buduće Nedelje mode su porasla. Zato se nadamo da ćemo u Novom Sadu gledati još kvalitetnije revije i ugostiti još veća svetska dizajnerska imena.

Agatha Ruiz de la Prada Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Ágatha Ruíz de la Prada

Marija Sabic Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Marija Šabić

Eymeric Francois Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Eymeric Francois

Vasilije Kovacev Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Vasilije Kovačev

Mladen Milivojevic Baron Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Mladen Milivojević Baron

Bata Spasojevic Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Bata Spasojević

Ivana Jankovic Roland Serbai Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Ivana Janković Roland

Zvonko Markovic Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Zvonko Marković

Marija Ignjatovic Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Marija Ignjatović

Rosica Mrsik Serbia Fashion Week Serbia Fashion Week iz našeg ugla

Rosica Mrsik

Izvor fotografija: Serbia Fashion Week facebook stranica

Milica Rančić 

Comments