Halstonov uticaj na modu

Halston je estetiku hipi pokreta “flower power”, koji je krenuo da dominira krajem 60-ih kada su uveliko divljali prostesti protiv Vijetnamskog rata, preselio u senzualni i elegantni dizajn koji je najviše došao do izražaja na plesnom podijumu Studia 54. „Sve je u pokretu i silueti tela“, rekao je Daniel Minahan, režiser ove serije koja se nakon prvog dana već našla na 6. mestu liste najgledanijih Netlfixovih izdanja.

Halston je bio toliko fokusiran na telo da je podsticao žene da nose njegov dizajn bez donjeg veša. Takođe je dizajnirao odeću za modernu generaciju zaposlenih žena. Serija upravo prati njegovo kreiranje haljine od prevrnute kože ranih 70-ih, koju su žene mogle da operu u veš mašini. Njegova sredina između udobnosti i šika je baš ono što ga je proslavilo. „Ta haljina je bila jedna od najprodavanijih u Americi… i bila je izuzetno skupa“, rekao je Minhan, „svi od Katharine Graham do sekretarice mog oca u Connecticatu imali su tu haljinu.“

U prvoj epizodi možemo da vidimo kako je Halston “stvorio” svoj izgled koji je kroz godine postao njegov zaštitni znak –  crna polo majica, naočare za sunce i zalizana kosa. David Minhan ovaj look naziva njegovom uniformom i oklopom. “Ono što je uradio za Lizu Minnelli, praveći od nje neku vrstu ikone… uradio je i za sebe.“, objašnjava režiser.

Nepravedan kraj za modnog dizajnera

Halston se navodno borio sa zavisnošću od droge koje je išla ruku pod ruku sa ekstravagantnim životom. 1973. prodao je svoj brend, ali je 1982. potpisao ugovor da dizajnira za brend JC Penney koji nije baš pripadao visokoj modi, pa je 5. avenija, koja je bila njegov najveći fan, odjednom okrenula glavu. Preminuo je od  lajmske bolesti 1990. godine u 57. godini života. „Mnogi mladi ljudi, osim ako nisu u svetu mode ili ih izričito zanima njujorška kultura, neće znati ko je bio Halston,“ objašnjava Minhan. Ova verzija njegove priče, čak iako je njegova porodica ne odobrava, to će svakako promeniti.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: instagram.com/tboneexply/

Comments