Većina nas bi se složila da je preplanuli ten atraktivan i izazovan, pogotovo u ovim sunčanim danima, kada se vidi više i bolje. Međutim, morali bismo i da se složimo da je previše izloženosti suncu ili solarijumu opasna i rizična stvar po kožu i zdravlje. Ne samo da sunce i solarijum podstiču prerano starenje kože, već i povećavaju rizik od dobijanja raka kože i mnogih drugih kožnih oboljenja. Sa druge strane, uz pravilno samopotamnjivanje, vaš ten može izgledati preplanulo i atraktivno, bez ikakvih štetnih uticaja. Važno je samo da ispratite nekoliko sledećih koraka. Lako i brzo, vaša koža će ostati mladalačka, a ten savršeno preplanuo.

Započnite sa pilingom kože 24 sata pre

Najbolje bi bilo da nedelju dana pre uradite dva do tri pilinga na celoj površini tela. Za postizanje savršenih efekata, hidratacija kože je neophodna. Koža će biti mekša, glatkija i spremnija da upije kremu. Postoje dve stvari koje treba da uradite dan pre samopotamnjivanja, piling i brijanje. Nežno uklonite mrtve ćelije kože koje su nagomilane na gornjim slojevima kože, površinskim ribanjem uz pomoć sunđera. Zbog ujednačenja boje, posebnu pažnju obratite na ona područja gde vam je koža suva zbog DHA, određenog sastojaka koji sadrže kreme za samopotamnjivanje, a koji izaziva tamnjenje kože i najviše se prima na suvim predelima kože.

Izaberite pravu kremu

Postoje razne kreme za samopotamnjivanje koje sadrže različite nijanse boja za određene tipove kože. Dva osnovna tipa autobronzanata su: za postepeno tamnjenje i za intenzivno tamnjenje. Pročitajte uputstvo na proizvodu. Ako ste svetlije puti, trebalo bi da počnete sa kremom ili losionom na kojem piše da je za svetliji ten. Uvek možete da se prebacite na srednje ili više tamno, kada postignete određenu boju i steknete veštine samopotamnjivanja. Pored toga, izgledaće prirodnije, ukoliko ljudi iz vašeg okruženja primete da vaš ten, postepeno, postaje sve tamniji. Takođe, postoje posebne kreme za lice i za telo. Obratite pažnju, kreme koje su namenjene za telo ne sadrže sve potrebne sastojke za kožu lica. Ukoliko često koristite kremu za telo na licu, rizikujete preterano mašćenje kože i pojavu bubuljica. Isto važi i kad su kreme za sunčanje u pitanju!

foto37 Šest koraka za savršeno samopotamnjivanje

Nedelju dana pre samopotamnjivanja, uradite dva do tri pilinga celog tela - to će vašu kožu učiniti mekšom, glatkijom i spremnijom da upije kremu

Nanesite kremu pre spavanja

Kako biste postigli savršen ten, nanesite kremu pre odlaska u krevet. Na taj način, boja neće doći u dodir sa vašom dnevnom odećom, ostaće postojana i ujednačena. Obucite nešto tamno i široko za spavanje. Ukoliko osećate da je krema na pojedinim mestima vašeg tela lepljiva, možete naneti malo pudera u prahu na ista mesta.

Koristite losion za telo pre samopotamnjivanja

Pre upotrebe kreme za samopotamnjivanje, nanesite dnevni losion za telo na delove tela koji mogu da upiju višak boje, a to su laktovi, kolena, pete i zglobovi. Ovo će sprečiti nastajanje tamnije boje na ovim delovima tela.

Nanesite kremu ispravno

Stavite rukavice, kako biste izbegli narandžaste dlanove i otiske između prstiju. Koristite kružne pokrete ruku u procesu nanošenja kreme na telo. Lagano prekrivajte svaki deo tela, kružnim pokretima, kao da se blago masirate. Tajna pravilnog nanošenja je u masaži! Usredsredite se na lice. Ne zaboravite da pokrijete područja iza ušiju. Koristite posebnu četkicu za obrve kako biste otklonili kremu koja je ispod njih i sprečili njihovo bojenje. Na zglobove, stopala, kolena i laktove, nanesite samo malu količinu kreme, nežnim pokretima. Ukoliko želite da izbegnete vidljive granice između lica i vrata, utrljajte višak kreme na predeo oko vrata, kao i na dekolte. Kada ste završili sa nanošenjem, skinite rukavice i nanesite preostalu količinu kreme na dlanove i područja između prstiju, laganim kružnim pokretima.

Održavajte boju

Nanesite bebi ulje pre kupanja ili pranja ruku. Koristite mlaku ili hladnu vodu. Toplu vodu treba izbegavati jer ona isušuje kožu. Morska voda takođe isušuje, zato je važno da pre odlaska na plažu nanesete ulje, pogotovo na suvlje delove kože. Bebi ulje deluje kao zaštita i održava postignutu boju.


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments