Jedanaesti arhitektonski i dizajnersko-filmski festival i ovog oktobra se održava u Njujorku, a osnivač i direktor ADFF (Architecture & Design Film Festival), Kyle Bergman preporučio je neke od svojih omiljenih filmova, kojima je u fokusu dizajn. Ako ne možete da prisustvujete ovom događaju, možete da strimujete bilo koji od filmova sa Bergmanove liste.

Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman

Narator u filmu je Dustin Hoffman, a film istražuje život arhitekte i fotografa Julius Shulmaa, koji je poznat po svojim upečatljivim pejzažima, kao i po veštini sa kojom povezuje arhitekturu sa prirodom, kroz film. Njegov rad je inspiracija i smernica mnogim arhitektama.

Bergman komentariše da je Julius pokazao svetu kako se sagledava moderna arhitektura, fotografišući zgrade na takav način da su postale ikone.

The Happy Film

Film istražuje život grafičkog dizajnera Stefana Sagmeistera, koji je imao posao iz snova – radio je za Rolling Stones i Jay-Z-a, i pomerao granice nastojeći da postigne sopstvene ideale i pronađe ono “nešto više”.

Bergman komentariše da film neće usrećiti gledaoce, ali da bi svakako trebalo da ga pogledate.

Unfinished Spaces

Film govori o stvaranju Nacionalne umetničke škole na Kubi, osmišljenoj posle revolucije Fidela Kastra, projekat koji je brzo zanemaren i zaboravljen. Nekoliko decenija kasnije, trojica arhitekata, vizionara, vraćaju se da završe ovaj divan koncept.

Comments