Život je mnogo lepši kada je upotpunjen umetnošću, lepim stvarima koje jednostavno prijaju oku i nije potrebno nijedno drugo objašnjenje, niti dublja analiza da li je dovoljno vredno ili ne, čim nam probudi želju za posmatranjem i uživanjem u njihovoj lepoti. Zadivljujuće je gde sve čovek može da pronađe inspiraciju i pretoči u najlepše i najnadahnutije umetičko delo koje ostaje zauvek, očarava i obuzima najdublje emocije. Ljudski um je briljantan ukoliko ga koristite na pravi način, nekada čovek nije ni svestan koliko može da učini svojom kreativnošću i “golim” rukama: izvaja najlepše skulpture, prenese najlepšu emociju afričkog pejzaža, prikaže nago telo žene kroz najdublju emociju i svaku nesavršenost tela predstavi kao najlepše savršenstvo na svetu.

IMG 13607 Šetajući Parizom: “Musée dOrsay”

Musée d'Orsay

Da, ideal lepote se menja kroz vreme, ali ono mora ostati stvar subjektivnog viđenja kroz koji se oslikava naš karakter, gde moramo ostati svoji i ne povinovati se trendovima koji su nametnuti. Čovek se nije u osnovi promenio, i dalje smo satkani od istih emocija, ljubavi i želje za lepim, jer to prija oku, izaziva lep osećaj i to je sasvim dovoljno.

IMG 13648 Šetajući Parizom: “Musée dOrsay”

Mane i "The Luncheon on the Grass"

Ukoliko ste do sada pratili blog koji pišem mogli ste da primetite moju opsesiju umetonšću u različitim vidovima. Uživam u lepim stvarima i stalno ih tražim u različitim delovima sveta, u različitim segmentima umetnosti, u prirodi, u arhitekturi i, naravno, modi. Tako sam davnih dana pronašla svoju oazu lepote, a to je “Musée d’Orsay”, koji je nekada bio železnička stanica “Gare d’Orseay”, nalazi se na levoj obali reke Sene u Parizu i uvek ga rado posećujem. Ceo dan je bio rezervisan za ovaj muzej u kojem sam uživala sa svojom sestrom Jovanom, bez koje ne mogu da zamislim ovakav izlet.

800px Starry Night Over the Rhone3 Šetajući Parizom: “Musée dOrsay”

Čuveno delo Van Goga "Starry Night Over the Rhone Arles"

Muzej sadrži pretežno francusku umetnost iz perioda od 1848. do 1915. godine, uključujući slike, skulpture, nameštaj i fotografije. To je najpoznatiji muzej na svetu po fenomenalnoj kolekciji impresionista i postimpresionista. Uživala sam u prelepim radovima velikih umetnika kao sto su: Klod Mone (Claude Monet), Eduard Mane (Édouard Manet), Edgar Dega (Edgar Degas), Renoar (Pierre-Auguste Renoir), Pol Sezan (Paul Cézanne), Žorž Sera (Georges Seurat), Alfred Sisli (Alfred Sisley), Pol Gogen (Eugène Henri Paul Gauguin) i Van Gog (Van Gogh), a imala sam sreće da sam bila sa svojim dragim prijateljem Albertom Kastelanijem (Albert Castelani) koji je odličan poznavalac umetnosti i od kojeg uvek naučim nešto novo.

800px Pierre Auguste Renoir Le Moulin de la Galette4 Šetajući Parizom: “Musée dOrsay”

Renoarovo umetničko delo "Bal du moulin de la Galette"

S obzirom na to da je muzej ogroman, ukoliko nemate vremena da provedete par dana u detaljnom razgledanju i analiziranju određenih dela i različitih umetničkih pravaca, izdvojila sam najpoznatija dela koja morate videti ukoliko posetite ovaj muzej.

800px Manet Edouard   Olympia 18633 Šetajući Parizom: “Musée dOrsay”

Eduar Mane "Olympia"

Nakon razgledanja i uživanja u umetnosti prilikom čega uvek saznate i otkrijete nešto novo, vreme je da se nagradite nekim slatkim zadovoljstvom. Kad god sam u Parizu moj izbor su macaroons, obožavam njihove raznolike boje i ukuse, a najviše kako ih lepo upakuju da vam prosto bude žao da ih pojedete. Da, nekada znam da preteram u količini, a eto to je još jedan dokaz koliko mi je estetika važna, pa i kada je hrana u pitanju. Veoma mi je nedostajala moja prijateljica Marta sa kojom ih uvek delim kao i svu ostalu strast prema umetnosti, putovanjima i modi.


Biljana Tipsarević je završila Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a zatim i master iz industrijskog inženjerstva i menadžmenta. Nekoliko godina je radila kao product manager, a televizijskim poslom se bavila iz hobija. Završila je i muzičku školu. Trenutno je na Milanskom institutu za modni dizajn Callegari. Sa prijateljicom Martom uređuje blog “Packing Stylist”.

Comments