Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Madrid je jedan od onih gradova gde se naglašeno sudaraju tradicionalno i moderno. Hodajući njegovim ulicama naići ćete na znamenita nasleđa istorije i savremene poslovne zgrade, proći ćete preko raskršća impresivnih trgova, starog arhitektonskog stila i najsavremenijih tržnica, bioskopa, poslovnih objekata, osetićete duh srednjovekovlja i čuti zov sadašnjosti…

Smešten u srcu Španije (Espana), na obali reke Manzanares (Manzanares), pripada istorijskom delu Kastilje (Castila) i važi za jednu od najviših prestonica Evrope, sa prosečnom nadmorskom visinom od 665 m. Klima je umerena, sa suvim, toplim letima i blagim zimama, ali znatno hladnijim od onih u primorskim gradovima.

Madrid 11 Šetnja Madridom

Španska lepotica godišnje ugosti milione turista

Legenda kaže da je čitava dolina ovog grada u ranom srednjem veku bila zasađena voćem, u kome je uživao neki mavarski kalifa. Zanimljivo, malo po malo, zasađeno voće je nestajalo. U hajci na nepoznatog lopova, kalifa i tadašnji dvorani naišli su na sasvim neobičnu situaciju: medu koji se sladio ukusnim kruškama. Od tada, grad je nazvan Madrid, od arapske reči “al mađeri”, što znači medved, koji je postao simbol grada i dominantno obeležje španske prestonice.

Madrid 21 Šetnja Madridom

Vrata sunca i meda kao simbol grada

Sa najvećom gustinom naseljenosti od skoro tri i po miliona stanovnika, grad je kulturni centar države, sedište španske uprave, kraljevski dom, odredište za turiste, trgovce i sve one koji žele da osete duh španske istorije. Bogat kulturnom baštinom i monumentalnim nasleđem, može da ponudi šest univerzitetskih centara, muzejsku raskoš, brojne trgove, palate, široke ulice, parkove, spomenike… To ćete doživeti ako pođete duž Gran Vie (Gran Via), glavne gradske ulice, u kojoj ćete sresti građevine različitih epoha, čuti žive razgovore, koji se u Španiji neprestano vode, sa puno vike, smeha i galame, naići na veselu omladinu i šetače, kućne ljubimce… Ovde su smeštene radnje, banke, hoteli, veliki bioskopi… Na drugom kraju ove ulice čeka vas La Plaza Espanja (La Plaza Espana), glavni gradski trg, kojim dominiraju dva nebodera i statua najpoznatijeg španskog književnika Migela de Servantesa (Miguel de Servantes). Ono što će zasigurno privući vašu pažnju je Palaco de Kabeljes (Palacio de Cabeles), impresivno zdanje pred čijim pogledom ćete ostati bez reči.

Madrid 3 Šetnja Madridom

Gran Via je glavna arterija grada

Madrid 4 Šetnja Madridom

Pogled sa jednog od madridskih nebodera ne ostavlja ravnodušnim

A da ne bude da samo Parižani imaju Ajfelovu kulu, ljubazni Madriđani predlažu da posetite njihov toranj – Madridsku kulu, podignutu pedesetih godina ovog veka, visoku 124 metara, u kojoj se nalaze poslovni prostori skoro svih avio kompanija sveta. Dalje, grad vas vodi u obilazak Palaco Reala (Palacio Real), najveće zapadnoevropske palate, vekovnog ognjišta španskih kraljeva, a danas središta svih važnih okupljanja kraljevske porodice, ceremonija, prijema, svečanosti i audiencija. Kula je nastala u 18. veku, a čuvena je po najvećoj svetskoj kolekciji srednjovekovnog oružja i opreme.

Madrid 5 Šetnja Madridom

Vekovno ognjište španske kraljevske porodice

Moderni deo grada nadomak je samog centra i počinje upravo na trgu Kristofera Kolumba. Tu je i avenija Kastiljana (Castellana), čijim tragom dolazite do spoznaje svih umeća moderne arhitekture. Dalje, duž ovih zidina nailazite na dve krive kule, popularno zvane “Seo”, kapije Madrida. Ipak, ono što ne smete zaobići je mesto gde srca Madriđana najživlje kucaju, stadion Santjago Bernabeu (Santiao Bernabeu), dom čuvenog fudbalskog osvajača – Reala (Real Madrid).

Madrid 6 Šetnja Madridom

Dom najvećih fudbalskih legendi, stadion Santjago Bernabeu

Ne propustite da prođete kroz vrata sunca (Puerta del Sol), mesto odakle građani ovog velelepnog grada počinju svoje šetnje, a za ljubitelje šopinga i kafenisanja pod otvorenim nebom, tu je i Presijados, glavna šoping zona spremna da ponudi svoju raskoš.

Madrid 7 Šetnja Madridom

Čuvena Kasteljana pruža pogled na dve krive kule

Madrid 8 Šetnja Madridom

Plaza Major de Madrid, središte svih važnih gradskih događaja

Ipak, važno je napomenuti, dok boravite u ovom gradu, imate obavezu da uživate u svim njegovim znamenitostima, parkovima, vrtovima, fontanama, palatama, avenijama… da osluškujete melodične zvuke njihovog jezika i taktove pune emocija… Ni slučajno nemojte otići dok se ne osladite ukusima španske nacionalne kuhinje i ne probate ćurose, tortilje ili špansku jamon (šunka), i sve to uz gutljaje tekile.

Doživite osećaj prave svetske metropole, ponesite pregršt uspomena i ne zaboravite da zahvalite Madridu na sjajnom provodu.

Izvori fotografija: townsofusa.com, wikimedia.org, vincentvanderveken.com, hoypormadrid.com, toptravellists.net, turizamiputovanja.com


Jelena Šipčić studira novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Obožava modu i voli da piše o njoj. Čvrsto veruje da će jednog dana postati uspešna novinarka.

Editors choice