Na pitanje koje su modne svetske destinacije, svako će odgovoriti Pariz, Njujork i London, ali pravi poznavaoci mode uvek navode i Milano, jer ovaj fantastični grad zajedno sa gore pomenutim predstavlja nezvanično glavni grad mode i dizajna. Pored kulturnog nasleđa, burnog noćnog života i bogate kuhinje, Milano je poznata po modnim brendovima i radnjama koje ovaj grad čine još interesantnijim.  Najpoznatije italijanske modne kuće imaju svoja sedišta u Milanu, iako su osnovane u drugim gradovima – Gucci, Prada, Valentino, Armani, Golce&Gabanna, Versace, Missoni, Mochino, Luxottica, Trussardi, Etro, Miu Miu … Fashion week u Milanu koji se dešava dva puta godišnje je nešto što svi sa nestrpljenjem očekuju, a pogotovo nedelju muške mode koja je najpoznatija na svetu.

Galleria Vittorio Emanuele na trgu Duomo predstavlja najstariji šoping centar, gde se mogu kupovati brendovi poput  Prada-e, Massimo Dutti-ja, Gucci-ja i Louis Vuitton-a.

milano1 Shopping u Milanu!

Svako ko poseti Milano ne bi trebalo da propusti obilazak Quadrilatero della moda ili  Via Montenapoleone modnog distrikta, u kome se nalaze najprestižniji brendovi. Iako mnogi od nas ne mogu da priušte odevne komade koje nude prodavnice u njemu, predlažemo šetnju kroz isti, jer svaki izlog predstavlja zasebno umetničko delo i praznik za oči. Pored lepih izloga na ulici možete videti možda i najlepše obučene ljude na svetu kojima je šoping u ovom delu grada svakodnevnica. Kvart je ograđen ulicama Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga i Corso Venezia. Nabrajamo samo neke od brendova – Alexander Mcqueen, Audemars Piguet, Baldinini, Bally, Bottega Veneta, Bulgari, Chopard, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Etro, Giuseppe Zanotti, Gucci, Iceberg, La Perla, Louis Vuitton, Omega, Prada, Pucci, Ralph Lauren, Roberto Cavalli, Rocco Barocco, Salvatore Ferragamo , Sergio Rossi, Valentino, Versace, Yves Saint Laurent… Brojne radnje sa nakitom, “homemade” cipelama, sportske i krojačke radnje čine ovaj kvart još interesantnijim.
Via Monte Napoleone, zajedno sa ulicama Rue du Faubourg-Saint-Honoré u Parizu, Via Condotti u Rimu, Oxford Street u Londonu i Via de’ Tornabuoni u Firenci, smatra se najvažnijom modnom ulicom na svetu.

Ne treba da propustite ni Via della Spiga, koja iako ima manji broj radnji nego Via Monte Napoleone, među kojima i Dolce & Gabbana, Prada, Tod’s, Giorgio Armani, Versace, predstavlja ’’najfensi’’ ulicu Milana.

Izvor fotografija: unsplash.com


Nikola Trajković – Inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments