Od ljubavnih navika, preko trauma i razočaranja do ubeđenja da ste sve dobro već propustili i da nemate šta više da očekujete od života.

Ali ako ste ostali na ulici i jedino što imate je prtljag prošlosti, koji vam savija kičmu, jedino što možete da uradite je da ostavite tu kabastu gomilu nasred ulice. Neraspakovanu. Neka pokupe đubretari. Vama više ne treba. Na ulici vam neće pomoći ništa što biste odatle izvukli. Ali. Lako je reći.

Prekinite prekinute veze

Zvuči apsurdno, da? Samo zato što jeste. Ali baš je tako. To što ste raskinuli sa nekim, ili se razveli, ne znači da je veza okončana. Tek kad završite i sve psihološke igre i izađete iz emotivnih uloga koje ste tumačili u vezi, tada ste završili. Civilizovano je, a često i neophodno zadržati dobre odnose sa bivšim partnerom. Možda i dalje morate da se srećete na poslu, ili da brinete o deci. Ali nemojte piti kafu i razgovarati van neophodne komunikacije. To je teren za manipulaciju. Možda vašem bivšem partneru baš dobro ide, a vama nikako. Nemojte mu dozvoliti da trijumfuje, niti da saoseća sa vama. Jer više nema prava na to. A ni vi. Ako taj teren ne raskrčite, nikada nećete biti slobodni za novu ljubav.

large 91 Sile ljubavi: Prtljag prošlosti

Upoznajte novo samopoštovanje

Do koje mere je vaš prethodni identitet bio izgrađen na svesti o partnerstvu? Imali ste svoje mesto, svoju ulogu, svoje načine. Određivali ste sebe prema partneru. Možda ste postali totalno nepodnošljivi nadrndani inadžija, koji ne prihvata nikakve sugestije. Ili samo klimate glavom, koja vam odavno više ne služi za razmišljanje. Gde ste vi, samo vi? Upoznajte se ponovo sa tom osobom. I priđite joj sa poštovanjem.

Otvorite se, rizikujte

Povredama je potrebno neko vreme da se zacele. Ne vredi da se pravite da niste povređeni, jer jeste. Ne vredi da se zaklinjete da više nikada nećete dozvoliti da vas neko povredi, jer to je isto kao da ste se zakleli da više nikada nećete voleti, da do kraja života više nećete živeti. Radite sve što vam je potrebno da se zalečite. A onda se otvorite i ponovo rizikujte. Dozvolite nekome da vam priđe. Dozvolite sebi da se prepustite uživanju u bliskosti.

Upoznajte novu ljubav

Novu ljubav možete upoznati na novi način. Tako što ćete je prepoznati, recimo. Možda vam je ispred nosa, nudi vam se i čeka da je ugledate, a vi ste suviše ograničeni prethodnim iskustvom. Ponovite prethodnu stavku. Otvorite se, rizikujte. Nemojte propustiti nebeski poklon. Ljubav se na ulici nađe tek ponekad.

Ne podležite ljubavnim navikama

Nemojte svoju novu ljubav zvati imenima od milja, kojima ste zvali prethodnu. Nemojte koristiti iste ljubavne reči. Obogatite rečnik. Budite topli, iskreni, budite novi sami sebi u toj novoj ljubavi. Nemojte raditi isto što i pre. Radite više. I bolje. I opuštenije. I poštenije. Sa više saosećanja i razumevanja.

Želite li uopšte da krenete dalje? Da upoznate sebe u nekoj novoj ljubavi? Možda mislite da želite. Ali ako ste stisli tu koferčinu i ne odustajete nipošto od onoga što znate, možda ne želite. Ostavite prtljag. Zamislite da ste ga izgubili na aerodromu, to se ljudima stalno dešava. Prežalite gubitak. I ispravite se. Biće vam nezgodno u početku, jer ste navikli da hodate povijeni u naporu nošenja prtljaga.

Samo trenirajte. Bez opterećenja.

Izvor fotografija: pinterest.com, weheartit.com


Aleksina Đorđević

Comments