Ovo nije naslov neke romantične komedije (mada mogu da je zamislim), nego realna situacija, sa kojom tako često nemamo pojma kako da izađemo na kraj. Šta god da je razlog singl majčinstva, pojava novog muškarca znači da smo oživele, da nam se najzad dešava nešto lepo i da počinje novo poglavlje našeg života. A to prvo poglavlje se celo sastoji samo od pitanja.

Da li imam pravo da budem ovoliko srećna? Da li svojoj deci nešto uskraćujem, kad sam toliko obuzeta svojim osećanjima? Da li tripujem i na kraju će sve da mi se obije o glavu? Zašto sam se toliko upetljala? Da li treba da kažem deci? Šta da im kažem? Da li će mi bivši (i njegova porodica) praviti probleme? Da li će me moja porodica osuđivati? Kome smem da se poverim? Koga uopšte da pitam kako da se postavim? Šta ako moja deca prihvate i zavole mog partnera, a onda se i ovaj odnos završi krahom? Šta ako rodim još jedno dete, hoće li moja deca biti ljubomorna? Da li sam loša majka?

mama 3 1 Singl mama, njena deca i nov muškarac

I tako redom, sve pitanja iz kojih proizilaze sledeća pitanja. Ponudiću vam neke odgovore, a vi vidite da li su oni istiniti za vas.

Ekstatično osećanje sreće, koje imate zbog zaljubljenosti, najbolja je vožnja na svetu i svako, ali svako živ ima pravo na najbolju vožnju. Možda ćete sleteti s puta i zakucati se o drvo, ili (poslovično) sa velike visine pasti na dno dna, ali nije u pitanju kazna za sreću, nego pažnja za volanom. Pravila ekstatičnog saobraćaja niko nije napisao, ali put je označen, samo treba da ne žmurite. Naravno, imate prava i da čvrsto zažmurite i vozite se bez daha i bez pameti dok se ne slupate, ali posle nemate prava da kukate. Toliko o pravima.

Da li uskraćujete nešto svojoj deci? Možda ste malo rasejani i vaše sopstveno zadovoljstvo vam je prioritet, ali vas u stvari, muči osećanje krivice. Volite još nekog osim njih i to nekog ko nije njihov otac i to toliko intenzivno, da sve drugo doživljavate kao dosadno i sporedno. Nije lako uskladiti zaljubljenost i majčinske dužnosti, ali gledajte to ovako – majka ćete biti celog života, a zaljubljenost će proći (uvek prolazi), pa ćete moći da rasuđujete objektivnije. Osim toga, ljubav se ne deli i ne smanjuje, nego se množi i povećava. Što je više ima, više je ima. Nemojte se plašiti da množite deljenjem.

Comments