Kako da najzad ostvariš svoj cilj i istrčiš 21K?

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Povratak 90-ih: Tri stvari koje treba da znaš o dekadi koja je kršila sva modna pravila

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Svi pričaju o IPL-u, a ti još uvek koristiš brijač?!

Da li i ti imaš “Bermudski trougao” u novčaniku? Evo rešenja!

Potrebna ti je manikir ideja za najluđu noć? Probaj ovaj novi trend!

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

U raznim periodima života smenjuju se likovi koji kao da su postavljeni tu gde su, da bi vama zagorčavali život. Hitlerski šef, koji stalno ima primedbe na sve što ste uradili i na sve što niste, pakosni kolega koji vam stalno pravi smicalice, a verovatno je i miljenik hitlerskog šefa (to je već zavera sitnih mučitelja), ludi poštar koji nikad ne ubaci vaše račune u vaše sanduče, komšija koji svake nedelje – koja je vaš jedini slobodni dan kad možete da spavate koliko hoćete – počinje već od sedam da rastura kuću, ili barem to vama tako zvuči i uvek se pitate, pobogu šta li sad buši, čuka i vuče i hoće li ikada prestati, beba koja počinje da plače onog momenta kad počnete da tonete u san, tajni obožavalac koji vas uznemirava telefonom na način koji vas plaši…

Neki mučitelji dođu i prođu, pa se posle mirnog perioda pojave neki novi, ali skoro da nema dana kad vam neko ne nagriza mir, iskušava strpljenje, vređa inteligenciju, traži od vas nešto na šta nema prava i podseća vas da nikada nećete rešiti sve probleme, ispuniti sva očekivanja, zadovoljiti sva potraživanja i živeti mirno i zadovoljno.

Razlika u samo jednom slovu između mučitelja i učitelja, nije slučajna. Bez muke nema nauke. Morate da zagrejete stolicu. Da prevaziđete ono što je dosadno, zamorno, iritantno i da prodrete u suštinu. Da usvojite neki nauk.

Neke veštine morate stalno da obnavljate, pa se mučitelji staraju da vam pomognu. Naravno, oni uopšte ne žele vama da pomažu. Oni su to što jesu, a najčešće su baš ono što mislite o njima – psihopate, zlobnici, sitne duše, mentalne siledžije. Ali zašto vi morate sa njima da imate posla? E, to je dobro pitanje.

1101 Sitni mučitelji, odani učitelji

Jer možda ne morate. Neko smetalo je možda tu samo da biste naučili da postavite granicu preko koje nećete dozvoliti da pređe niko ko nije pozvan. Ili da biste naučili još osnoviju lekciju od ove – da uopšte nikog ne pozivate dok na granici ne prođe sve elementarne provere. Možda nećete baš lako otkriti da je neko zlonameran, dok ne pređe granicu, ali uključite osećaj. Tako ćete brže isključiti nekog potencijalnog mučitelja iz svog života.

Ako se oni, međutim, nalaze u vašem radnom i neposrednom okruženju, lekcije su teže. Treba da naučite da koristite više veština odjednom – balansiranje, tolerancija, održavanje distance i koncentracije.

Dok ste izloženi pritisku nekoga ko vam zagorčava život, a koga ne možete da se ratosiljate, u velikom ste iskušenju. Pitate se šta ste Bogu zgrešili, žalite se prijateljima i izjavljujete kako to više ne možete da podnesete. E pa, prestanite. Razmišljajte. Nije pitanje šta ste zgrešili, nego čemu taj pritisak služi. Da naučite da se bolje distancirate i ne shvatate stvari lično, ili da nešto preduzmete, ako to zaista više ne možete da podnesete. Možda vam kosmos čini uslugu, pokušavajući da vas natera da promenite posao. Ili da se preselite. Ili da batalite svaku diplomatiju i otvoreno se suprotstavite maltretiranju – ko je spreman da se suoči i prozove mučitelja, obično bude proglašen za nezgodnu osobu, a onda ga ostave na miru. Niko ne voli da ima posla sa onima koji su odmah spremni da se suprotstave.

Ako ste pomirljiva osoba, koja izbegava konflikte po svaku cenu, jednog momenta će vas neki sitni mučitelj naterati da naučite da nije svaki diplomatski mir vredan svake cene.

Izvor fotografija: pinterest.com, kurir-info.rs


Aleksina Đorđević

Editors choice