Ljudi to stalno rade – sabotiraju svoje kapacitete za uspeh, svoj potencijal za veličinu. Prihvataju korektno i dobro, umesto da ostvare sjajno i fantastično, zadovoljavaju se prosečnim, radije nego da traže izuzetnost. Idemo linijom manjeg otpora, jer je to lakše od suočavanja sa svojim saboterstvom, kao i od suočavanja sa svojim punim potencijalom, koji od nas traži viši stepen odgovornosti prema sebi. Ovo su neki mali načini na koje možda i vi to radite sebi – sabotirate svoju potencijalnu veličinu i sjaj. 

Dobar je osećaj biti siguran u svoje sposobnosti, ali je bolji kada smo slomljeni i izazvani da prevaziđemo teškoće i ustanemo iz pepela, kao bolja verzija sebe.  U tome leži mogućnost kvantnog skoka i transformacije, ali uverite se da i to nije samo obrazac – let, pad, slom, zarad uzdizanja i osećanja postgnuća (a da niste odmakli mnogo dalje). 

Sreća je dobra, ali strast je bolja – ona nadilazi sreću, čak i onda kada nas gura u situacije u kojima ćemo sasvim izvesno doći do tačke slamanja (i izdizanja iz pepela) i omogućiti nam da osećamo intenzitet, kakav sreća nema. Sreća je tiha i mirna, a strast je vatrena i luda, uzbudljiva i neizvesna i daje nam utisak ispunjenosti i smislenosti. Ne precenjujte strast i ne potcenjujte sreću i opet – strast može biti obrazac, koji vas vrti u krug i pušta vas da osećate i doživljavate samo ono za šta ste senzibilisani, na šta ste „navučeni“. 


Život u nestabilnosti, riziku i neizveznosti (strast, intenzitet, fascinacija) daje osećaj da smo stvarno živi – osećamo život kako buja i pulsira u nama. Ali mi možemo izmisliti tu dramu i stvoriti od nje zonu komfora, još opasniju (jer je tako lukavo prerušena u avanturizam) od one koja je prosto težnja za stabilnošću, sigurnošću i nepromenljivošću. 

Težimo da zadržimo ono što volimo, ali kada nismo voljni da pustimo, obično ono što volimo nalazi načina da ode od nas, da bismo naučili lekciju odvezivanja, puštanja i prihvatanja promene i onog što dolazi. 

Svakako je dobro imati novac i stabilan izvor prihoda, ali bolje je zaraditi bilo koji iznos, radeći ono što zaista volite i što vam daje osećaj svrhe. 

Dobar je osećaj biti plaćen za posao koji voliš, ali bolji je kada znate da biste to radili i kada vam ništa ne bi donosilo. Tako se ostvaruju snovi. 

Comments