U januaru ove godine, New York Times je objavio dokumentarni film Framing Britney Spears, retrospektivni insajderski prikaz karijere pop zvezde i zastrašujući pravni fenomen u kom se prisilno zadesila. Dokumentarac, koji je ponudio kohezivni, stravični portet medijskog linča koji ju je pratio od početka slave, bacio je granadu u svet pop kulture. Fanovi, a i oni koji to nisu, udružili su snage širom planete kako bi Britney izbavili od starateljstva njenog oca Jamiea koji je kontrolisao svaki aspekt pevačicinog života poslednjih 13 godina. Rezultat je bio pozitivan, jer je Britney prošlog petka konačno oslobođena svih pravnih stega. Framing Britney Spears je pokrenuo kulturološka pitanja o zloupotrebi starateljstva, mentalnog zdravlja, kao i o prikazu i zlostavljanju žena na javnoj sceni, ali i uopšte, i na koji način celi timovi ljudi mogu profitirati od tuđe patnje. Nastavak pod nazivom Controlling Britney Spears doneo nam je još novih, zastrašujućih informacija o malverzacijama Britneyinog tima, nagoveštavajući istinitu krimi priču.

Sad imamo i novi filmski fenomen, a zove se Malfunction: The Dressing Down of Janet Jackson – New York Times dokumentarac koji cilja na isto katarzično preoblikovanje ozloglašenog istorijskog pop culture trenutka ranih 2000-ih, a to je obnažena desna dojka Janet Jackson koju je cela planeta videla čitavih devet šesnaestina Super Bowl manifestacije 2004. godine, i propratni kulturološki backlash. Film je sličnog formata kao i njegovi prethodnici, sastavljen od arhivske građe (koja uključuje i “zanimljive” modne izbore ranih 2000-ih), sinhronizovane sa intervjuima s ljudima iz prve ruke i kritičara.

Dok su Britney Spears filmovi bazirani na novinarskom istraživanju o zbunjujućim, predatorskim izveštajima pravne situacije, Malfunction, koji je režirala Jodi Gomes, ima slobodniji cilj – problematični trenutak ponovo predati na nacionalno razmatranje, predstaviti dostupne činjenice i povratiti reputaciju Janet Jackson. Ne znamo da li ste primetili, ali Janet Jackson je nakon ovog skandala nestala sa javne scene. Niti smo je viđali po nastupima, niti smo čuli nove pesme. Skrajnuta je od svih muzičkih dešavanja, dok to nije bio slučaj sa Justinom Timberlakeom koji joj je, podsećamo, na kraju nastupa “slučajno” otkinuo deo garderobe što je dovelo do obnaženosti grudi.

Malfunction je hronološki prikaz Jacksonine svetske karijere (uz retko pominjanje njene slavne porodice) i “medijske eksplozije” nakon Super Bowla. Janet je prvenstveno nestala iz radijskog programa, što je podvuklo apsurd i nepravičnost cele situacije. Autori filma su došli do pojedinih kompetentnih izvora, kao što su NFL imena Paul Tagliabue i Jim Steeg. Svi sagovornici govore o mnogo nedoslednosti u toku pripreme dotičnog nastupa o kom do danas vlada apsolutna tajna. Ali, hajde malo da se podsetimo šta se zapravo desilo…

Comments