Sigurno si bila u situaciji kada ti se činilo da je tvoja kosa doslovno svuda! Na odeći, u odvodu tuš kabine, na četki, jastučnici – svuda! Ali čak i kada je tako, ne mora nužno da znači da ti kosa pojačano opada. Sasvim je normalno da izgubiš između 50 i 100 vlasi kose dnevno.

Međutim, kada se taj broj duplira i čini ti se da ti kosa opada brzinom koju ni sama ne možeš da ispratiš, a kamoli izbrojiš, kao i kada ne uspevaš da primetiš rast novih dlaka, potpuno je razumljivo da se zabrineš.

Vichy Skriveni razlozi zbog kojih ti opada kosa, a za koje nisi znala!

“U svakom trenutku, oko 10% naše kose se nalazi u tzv. katagenoj fazi svog ciklusa rasta. Ovo je faza u kojoj dlaka opada i deo je fiziološkog ciklusa rasta kose. Ovde zaključujemo da je svakodnevno opadanje kose u manjoj količini (do oko 100 vlasi dnevno) potpuno normalno i ne treba da nas zabrinjava. Intenzivnije opadanje kose koje traje više nedelja bi mogao biti znak za uzbunu i tada bi bilo dobro da potražimo savet stručnjaka.”, otkrila nam je Ana Kovačević, stručna saradnica za edukaciju kompanije VICHY.

Žene prema svojoj kosi gaje posebnu ljubav, te čim počne da opada, puca ili se proređuje postajemo uplašene, zbunjene i počinjemo da se preispitujemo zbog čega do toga dolazi. Istina je zapravo da postoji mnogo iznenađujućih razloga zbog kojih kosa može pojačano da opada, a neki od njih se tiču i ishrane!

U nastavku ti otkrivamo neke od skrivenih razloga zbog kojih ti opada kosa, a za koje možda nisi znala.

1d6f028d70a4a7286519263a962457a2 Skriveni razlozi zbog kojih ti opada kosa, a za koje nisi znala!

Trudnoća i postporođajni period

Nakon porođaja, žene najčešće u prva četiri meseca prolaze kroz period intenzivnog opadanja kose. Nivo estrogena je tokom trudnoće izuzetno visok, te nam je zato kosa tada gušča i lepša, a zatim dolazi do naglog opadanja nivoa ovog hormona u krvi, pa samim tim i do naglog opadanja kose. Iako je ovo stanje normalno, postoje preparati koji mogu značajno ubrzati i poboljšati oporavak kose, poput Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 tretmana za žene.

Ovaj proizvod sadrži Aminexil, kozmetički molekul protiv opadanja kose koji sprečava stvrdnjavanje kolagene ovojnice, kako bi se očuvala mekoća i elastičnost tkiva koja okružuju koren vlasi.

Promena kontraceptivnih pilula

Bilo da počinješ, prestaješ ili menjaš tip kontraceptivnih pilula koje uzimaš, tvoja kosa može početi da opada, jer tvoje telo dobija signal da je došlo do neke hormonalne promene, te žuri da tvoju kosu smesti u fazu “odmora”. Osim toga, važno je i koji hormoni preovlađuju u kontraceptivnim pilulama koje uzimaš, dok je estrogen dobar za kosu i kožu, progesteron može pojačati opadanje kose.

DERCOS AMINEXIL FEMME Coffret X21 GB Skriveni razlozi zbog kojih ti opada kosa, a za koje nisi znala!

Ishrana, dijete i gubitak težine

Promene u ishrani i te kako mogu doprineti gubitku kose. Kako nam je otkrila Ana Kovačević, odabir namirnica znatno može da doprinese i izgledu kose, ali i rešavanju problema poput opadanja. “Treba početi od adekvatne nege kose i tretmana koji će pomoći da se opadanje zaustavi (poput Vichy Dercos Aminexil linije). Ishrana treba da nam je bogata proteinima, omega 3,6 i 9 masnim kiselinama, gvožđem, cinkom, vitaminima A, D, E, itd.”

Comments