Nakon godinu i po dana od otvaranja prve radnje u Beogradu, Moric Frid sa svojim timom stručnjaka za pravljenje sladoleda stigao je i do Čilea. U glavnom gradu Republike Čile, Santijagu, sa šefom poslastičarem Milošem Maravićem, Moric je boravio tri meseca gde su radili na pripremi za veliko novembarsko otvaranje. Paralelno sa pripremama u Čileu, u Srbiji, tim Moritz Eis, trenutno intervjuišu za posao mlade entuzijastične kandidate, koji govore španski jezik, da bi nakon obuke tokom leta u Srbiji i Crnoj Gori bili poslati u Santijago. Srpska dijaspora u Čileu dodatno ih je ohrabrila, a takođe su pronašli obožavaoce iz Santijaga i Lime koji su već u Beogradu probali ovaj sladoled.

Moric Frid je osnivač međunarodno poznatog brenda Moritz EIS srpskog porekla. Poreklom Austrijanac, živeo je u Francuskoj, Španiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, i na Šri Lanci, a 2007. doselio se u Srbiju gde je i ostao. Putujući kroz Srbiju, Moric je zavoleo zemlju, upoznao kulturu i mentalitet srpskog naroda, nastojao da svoj preduzetnički biznis proširi na još par lokacija u Beogradu, Novom Sadu, ali i na Crnu Goru. Kvalitet domaćeg organskog voća i povrća uočio je kao potencijal poljoprivrede. Iz ovih ideja nastao je 100% prirodan sladoled podjednako interesantan i leti i zimi i podjednako obožavan od dece i starijih, po italijanskoj recepturi od najboljeg srpskog voća i povrća.

Moritz Fried u Cileu Sladoledna revolucija se proširila od Srbije do Čilea

Moric Frid u Čileu

O poslovnim rezultatima u Srbiji, Moric Frid ističe da se njegov tim u prethodnom periodu fokusirao na kvalitet usluge i na otvaranje novih lokacija (Ušće Šoping Centar, Novi Sad), kao i na otvaranje proizvodnje u Crnoj Gori, prvog projekta van srpskih granica i da je veoma zadovoljan. Nakon toga je usledila ponuda da svoj biznis razvija i u Čileu. “Sladoledna revolucija se proširila iz Srbije do Čilea, pa se nova proizvodnja u novembru 2014. otvara u Čileu. Mi trenutno tragamo i za novim lokacijama po Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Rumuniji”, naglašava Moric i dodaje da srpski kadar jeste ono što on sa zadovoljtvom ulaže “Srbi su po prirodi prijateljski raspoloženi, vrlo vredni i mogu se brzo prilagoditi na situacije. Zašto ne bismo kreirali prilike za entuzijastične ljude da rade za nas van Srbije? Trenutno intervjuišemo kandidate koji pričaju španski jezik. Obuka će početi u Beogradu i Crnoj Gori ovog leta pre nego što ih pošaljemo u Santijago početkom oktobra.”

Miloš Maravić, šef u ovoj sladolednoj radionici trudi se da svakodnevno iznenadi svoje kupce novim ukusima od klasičnih do nepredvidivih kombinacija. Od baklave, kokica, šljive, limuna i zove, cvekle i hibiskusa, zelenog čaja, bele čokolade pa čak i bundeve, sladoledna revolucija je došla u Srbiju. Iz Čilea je u Srbiju poneo svoje utiske o vinima, hrani, ali i novim ukusima. Lider u ukusima je po njegovom mišljenju crna čokolada, a neki od novih ukusa koje priprema za Srbiju jeste sladoled sa pistaćima, i iznenađenja inspirisana čokoladom, dok su Čileu ukusi sa marakuja & Mango i čerimoja (tropski plodovi zelene boje) kalafate (nalik borovnici) i Mate čaj (tzv. piće Bogova u Južnoj Americi) novine koje će predstaviti Čileancima.

Moritz Eis i Sef Sladoledna revolucija se proširila od Srbije do Čilea

Moric sa šefom

Govoreći o navikama u konzumiranju sladoleda između Srba i Crnogoraca, Moric ističe da su one skoro identične, dok je recimo, stigavši u Čile uočio da Čileanci, Južnoamerikanci uopšteno, vole deserte i sladoled koji je veoma sladak, i da je voće tamo mnogo slađe od srpskog voća, što se može objasniti kao uticaj jakog sunca. Klima u Čileu je gotovo kalifornijska sa laganim vetrom, dugim letima, jakim suncem tokom cele godine bez padavina, skoro savršeno mesto za prodaju sladoleda.

Brend Moritz Eis do sada je bio rado viđen gost i partner na privatnim zabavama od Maroka, Rumunije, Velike Britanije do Švajcarske, Mađarke, Češke, Ukrajine, Nemačke i Italije. “Ponosni smo da smo imali par vitrina našeg sladoleda na otvaranju srpskog i austrijskog paviljona na Bijenaleu u Veneciji i izneli zahtev za ketering za 3,000 ljudi. Mi smo jedini proizvođači sladoleda koji su pozvani da dođu i predstave se na Terra Madre “Slow Food” Festivalu u Torinu koji okuplja aktere orijentisane ka održivosti i biodiverzitetu”, istakao je osnivač ovog brenda.

Comments