#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Osmesi i suze, usponi i padovi, pobede i porazi… Sve su to delići životnog mozaika. Ove žene su išle nekim drugim putevima na kojima se svaki uspon nagrađuje, a svaki pad žestoko osuđuje. Po tome se one razlikuju od nas, premda su mnoge odavno okončale putovanje zvano život.

Kada mi misli zarone u neistražene dubine prošlosti uvek izrone s njenim likom. Obeležila je egipatsku istoriju, a i danas je nepresušni izvor nadahnuća slikarima, pesnicima i režiserima. Kraljica drevnog Egipta iz dinastije Ptolemeja, Kleopatra VII Filopator, rođena je da vlada. U prilog tome govori i činjenica da je sa svega osamnaest godina postala egipatska kraljica. Okarakterisana kao nepromišljena i kao žena nagle naravi, odmah je počela da sanja o proširenju kraljevstva. Sledeći tadašnje običaje, sklopila je brak sa mlađim bratom, ali ga je brzinom svetlosti eliminisala iz svih državnih ceremonija i učešća u vlasti. Kovanice sa njenim likom nicale su kao pečurke posle kiše, ali želja za samostalnom vladavinom nije dugo opstala.

CleopatraVIICoin Slava sa dva lica: Κλεοπάτρα

Kleopatrin lik je krasio kovanice za vreme vladavine Egiptom

Dvorani – vođeni mišlju da vladarke moraju poštovati muške suvladare – pokrenuli su borbu protiv nje. Tada nije uspela da zadrži presto, već je zajedno sa jedinom preživelom sestrom bila primorana da napusti Egipat. U izgnanstvu se nije zadržala dugo, već tek toliko da bi se situacija ponovo mogla okrenuti u njenu korist. Drugi rimski građanski rat, pogubljenje Pompeja, ljutnja i bes Julija Cezara otvorili su joj vrata nade koja su bila zatvorena od trenutka prognanstva. Cezarov bes usmeren na njenog brata, Ptolemeja XIII, iskoristila je poput keca skrivenog u rukavu. Tada je zavodničkim i diplomatskim sposobnostima “prevela vodu na svoju vodenicu” u borbi za vlast. Umotana u persijski tepih kako je straža ne bi prepoznala, vratila se, te se odmotala pred Cezarom kojeg je očarala neobičnim postupkom. Postala mu je ljubavnica, a on njen stepenik na putu ka tronu.

Caesar and Cleopatra classic movies 16180409 800 600 Slava sa dva lica: Κλεοπάτρα

Kleopatra je zajedno sa svojim muževima bila inspiracija brojnim umetnicima

Na tron je vraćena nakon bratovljeve smrti, te je tada sklopila brak sa najmlađim bratom Ptolemejem XIV. I njega je, kao i prethodnog, isključila iz svih državnih aktivnosti. Sa Cezarom je dobila sina Cezariona, pa se zaputila u Rim. U Rimu je ostala bez muža. Cezar je ubijen, a ona je bila primorana da se vrati dobrom starom Egiptu. Tamo su je dočekale vesti o smrti najmlađeg brata, tako da je sina proglasila svojim suvladarem i naslednikom. Zbog sigurnosti pozicije na tronu naručila je ubistvo mlađe sestre. Kleopatra je tada vladala Egiptom, ali i muškim srcima, jer je uspela da zavede Marka Antonija, koji je bio Cezarov general i pristalica.

Regnault Jean Baptiste The Death of Cleopatra1 Slava sa dva lica: Κλεοπάτρα

Samu sebe je prozvala kraljicom kraljeva, a to je i bila sve dok se nije predala nemilosrdnom ujedu kobre

Uz njega je stala u ratu protiv Oktavijana, ali ni zajedničkim snagama nisu uspeli da pobede u borbi za Egipat. Kleopatra, željna vladavine i trona, nije mogla da se nosi sa poniženjem takve vrste. Dozvolila je ujed kobre kako bi se sklonila od poraza, a zajedno sa njom je nestala i samostalna egipatska država.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Editors choice