Najpoznatiji ruski kreator i modni ambasador ruske kulture i njenog etno nasleđa, Slava Zajcev, zahvaljujući West Etnology Festu, ponovo je posetio Beograd i glamuroznom revijom oduševio Beograđane.

Na reviji organizovanoj drugog dana ovog internacionalnog festivala, čuveni kreator publici je predstavio jedinstvenu kolekciju inspirisanu indijskim sarijima, do sada prikazanu u metropoloma poput Njujorka, Pariza, Minhena, Firence, Tokija, Nju Delhija…

U inspirativnom, modernom ambijentu Stambeno-poslovnog kompleksa West 65, neposredno ispred publike, obasjani svetlima razigranih fontana, promicali su jedan za drugim modeli optočeni zlatom i raskošne večernje toalete kraljevskih boja. Publika je aplauzom ispratila ovaj nesvakidašnji modni defile sa potpisom “Crvenog Diora”, kako ovog modnog maga nazivaju najpoznatiji svetski modni magazini.

Revija Slava Zajcev e1530868033950 Slava Zajcev oduševio publiku West Etnology Fest a u Beogradu

Vitalan i nasmejan iako već duboko u devetoj deceniji, Zajcev nije skrivao koliko mu je zadovoljstva doneo poziv organizatora West Etnology Festa da ponovo bude gost Beograda.

“Srbija je zemlja lepih žena i zanimljivih ljudi. Svaki put kada dođem, vidim i saznam nešto novo o vašoj bogatoj kulturi. Zadovoljstvo mi je da pred ovakvom publikom predstavim modele koje sam stvarao u Parizu evocirajući Rusiju i Indiju”, rekao je Zajcev. Rečima zahvalnosti publici se obratila i ambasadorka Indije Narinder Čauhan.

Događaju u velelepnom kompleksu West 65 prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog života, među kojima Boda Ninković, Srđan Timarov, Vesna Čipčić, Suzana Perić, Snežana Dakić, Jelena Kovačić, Ašok Murti… Toplo gostoprimstvo pružili su im domaćini kompleksa West 65, voditeljka Branka Nevistić i biznismen Branislav Grujić.

Branka Nevistić Slava Zajcev i Goga Grubješić e1530868084182 Slava Zajcev oduševio publiku West Etnology Fest a u Beogradu

Reviji je predhodio nastup Ansambla “Kolo”, koji je učešćem na West Etnology Festu obeležio 70 godina postojanja, i projekcija kratkog filma “Kolo, tradicionalna narodna igra”, snimljenog povodom nominacije za upis na UNESKO Reprezentatovnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Ansambl Kolo e1530868064748 Slava Zajcev oduševio publiku West Etnology Fest a u Beogradu

“Cilj West Etnology Festa je da sačuvamo i promovišemo naše nematerijalno kulturno nasleđe, ali i u isto vreme i savremene umetnike, koji u njemu nalaze inspiraciju”, objasnila je Goga Grubješić, autor ovog autentičnog festivala.

West Etnology Fest se održava po drugi put. Zvanično je otvoren u sredu 4. jula u Etnografskom muzeju u Beogradu “Ethno Couture” revijom nošnji naroda i narodnosti Srbije i zanimljivim, internacionalnim muzičkim programom. Poslednjeg dana festivala, 6. jula u 18 časova, u Art bioskopu Etnografskog muzeja, izuzetan MasterClass o nacionalnom kostimu Turkmenistana održaće Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, bivši profesor u Turkmenskom Politehničkom institutu na katedri “Tehnologija i modeliranje tekstilnih proizvoda”, članica Udruženja majstora zanata Moskve. Učešće na West Etnology Festu posvećuje svojoj učenici, dobitnici glavne nagrade na takmičenju dizajnera “ETNO ERATO-2012” u Moskvi, Morali Dodanovoj, koja je nažalost poginula u automobilskoj nesreći 2012. MasterClass je otvoren i besplatan za posetioce.

Slava Zajcev West Etnology Fest e1530868117411 Slava Zajcev oduševio publiku West Etnology Fest a u Beogradu
Comments