Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Kako prvi žuti listić dotakne hladno jesenje tle, Srbinu zaigra osmeh na licu. Uskoro će da omasti brk! Kreće sezona velikih mrsnih slava! Nažalost poneki ludak i dalje sredom i petkom pravi posne slave, ali u tom slučaju treba otići drugi dan, jer obično tada domaćin dokupi roštilj za gladne goste.

4723 Slavarenje   omiljeni sport u Srba

Slava nije slava bez prasenceta...

Proslavljanje sveca ili krsna slava jeste običaj okupljanja prijatelja i rodbine oko ovala sa pečenjem, a u srpskoj tradiciji postoji već vekovima. Jedni tvrde da je to pagansko nasleđe, a drugi da smo običaj usvojili sa hrišćanskom verom u 9. veku. Neki kažu da je “slavarenje” uveo Sveti Sava, a postoji i podatak da je proslavljanje slave uveo mitropolit Mihailo, krajem devetnaestog veka.

Bilo kako bilo, slavi se svake godine, a uz nemaštinu i jačanje globalne krize, proslavljanje krsne slave, kao i mamina košulja, postaje vintage i vraća se u modu!

Zato obucite maminu košulju i zaputite se na slavu – ne da biste se najeli i napili za džabe – već zato što niste videli baba Zorku od prošle godine i baš vam nedostaje!

slava 2009 zoom Slavarenje   omiljeni sport u Srba

Za početak valja "malo" meziti uz rakijicu...

Osnovna pravila za pripremu dobre slave:  sveća, žito (za neke svece ne treba ni žito), kolač i vino.

Domaćin mora da porani i ode do crkve na liturgiju, a kad se vrati iseče pečenje i nabavi piće, rasklopi stolove i pozajmi dodatne stolice ili klupe od komšije.

Domaćica mora da napravi nekoliko slanih torti i rolata za meze, nasecka pršute, kačkavalje i kulene, napravi cvet od paradajza i jaje punjeno ruskom salatom stavi u sredinu ovala. Dok se kuva supa sa sedam vrsta povrća, domaćim rezancima i pomešanim mesom juneta i pileta, domaćica zavija sarmu, ređa je u šerpu i dodaje malo slaninice i bibera u zrnu, a onda prelazi na kolače. Bajadere i rafaelo su obavezni, pokoji čupavac, padobranac i štanglice. Obavezna je i bar jedna torta za one koji ne vole sitne kolače.

Kad sve to završi, može da se opusti uz glancanje escajga i kristalnih čaša, pegalanje belih solnjaka i štirkanja miljea koji ide na poslužavnik za služenje žita. Pre toga je, naravno, sredila celu kuću, oprala zavese i prozore, opajala prašinu i izribala tepihe.

sitni kolaci 6 Slavarenje   omiljeni sport u Srba

Sitni kolači za kraj...

Gostu je najteže – mora da kupi što jeftinije vino i sto grama kafe, pa na sve to još i papirnu kesu u koju će to da spakuje. Posao je malo lakši ako u šteku ima poklone koji su njemu doneti na slavu prošle godine. Ista flaša vina od dvesta dinara tako može da kruži godinama u okviru jedne porodice. Uostalom probajte – označite flašu koju nosite na poklon, obradovaćete se kad je neke naredne godine dobijete i to ne od čoveka kome ste je vi poklonili!

Kada obavi težak posao izbora pokolona, gostu preostaje samo da otpusti kaiš i uživa u hrani, piću, narodnoj muzici sa  tranzistora na polici, jurcanju sitne dece ispod stola i mljackanju deda-ujke dok glođe rebarca. Kada mala Milica počne da peva “Ječam žela” u babinom krilu, vreme je da se krene kući!

Pre odlaska, valja se uljudno pozdraviti sa svima, jer se do sledeće godine verovatno nećete sresti . A možda i deda-ujka do sledeće slave ode na neko bolje mesto, a mala Milica se uda za stranca koji ne slavi slavu na koju biste morali da dođete.


Lenka Gatić – džepno izdanje smotane plavuše koja obožava žensko filozofiranje uz miris produženog u maloj bez mleka. Smeje se kada svi polude, a paniči kada su svi smireni. Sve što zavoli prvo ishejtuje. Ne voli viceve, već originalne fore. Ako ikada vidite da pije, ne takmičite se sa njom i ne dajte joj da priča.

Editors choice