Genije je genije, uvek će naći put da se ispolji i u tome je njegova snaga. Ovi momci su slepi, bilo je i gluvih muzičara – ljudska tragedija. Ali, za muziku je velika čast što nisu odustali od stvaralaštva.

Andrea Bočeli

Andrea Bocelli 2 Slepi muzičari

Italijanski tenor tri puta je nominovan za Gremija

Ko bi pomislio da je ovaj italijanski tenor, koji je tri puta bio nominovan za nagradu Gremi – slep? Bočeli je snimio preko 20 pop i klasičnih albuma koji se nalaze u Top 10 na Bilbordovoj listi. Na američkoj listi klasične muzike on je broj jedan. Ovaj italijanski virtuoz prodao je preko 70 miliona albuma širom sveta.

Još od detinjstva Bočeli (Andrea Bocelli) pokazuje rane znake slepila. Dijagnostikovan mu je glaukom, bolest oka koja oštećuje optički nerv i izaziva slepilo. Sa 12 godina potpuno je izgubio vid nakon nesreće na fudbalskoj utakmici.

Stivi Vonder

steviewonder Slepi muzičari

Stivi je prvi muzički solo umetnik koji je osvojio čak 22 Gremija

Stivi Vonder (Stevie Wonder) rođen je slep. Njegova bolest se zove retinopatija, i odnosi se na neki oblik neupalnog oštećenja mrežnjače oka. Iako slep, on je postao poznat pevač, tekstopisac i muzički producent. Bio je prvi muški solo umetnik koji je osvojio 22 nagrade Gremi.

Rej Čarls

501180 ray charles johnny cash 617 409 Slepi muzičari

Rej Čarls i Džoni Keš

Ovaj afroamerički muzičar bio je na 10. mestu na listi “100 najvećih umetnika svih vremena”. Tokom 2008. godine dospeo je čak na drugu poziciju. Čarls (Ray Charles) je izgubio vid kada je imao pet godina, a potpuno je oslepeo sa sedam. Kao razlog njegovog slepila naveden je glaukom, ali on tvrdi da je razlog sapunica koju nije dobro isprao iz očiju.

Džon Kej

Džon Kej (John Kay) je poznati pevač, tekstopisac i gitarista benda Steppenwolf. U Kanadi je dobio priznanje za svoj veliki doprinos muzici. Kej pati od povećane osetljivosti na svetlost. Ima urođenu ahromotopsiju, veoma retki defekt – potpunu slepoću za boje.

Hoze Felisiano

Portorikanski gitarista Hoze Felisiano (Josè Feliciano) ono je što biste mogli nazvati virtuozom na gitari. Tokom svoje karijere, duge 50 godina, svirao je skoro sve: klasiku, rok, džez i bluz. Ostao je trajno slep pri rođenju (urođeni glaukom).


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Comments