Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Magazin The Financial Times je rangirao Pariz među tri najznačajnija i najuticajnija grada u svetu. Prema drugim časopisima, Pariz je, pored jednog od najposećenijih gradova u svetu, i među prvih 10 gradova sa najboljim uslovima za život. Pariz je mističan grad sa bogatom istorijom, ispunjen i glamurom i siromaštvom. Svakako ga vrlo interesantnim čine i neke od činjenica, za koje malo njih zna.

– Po zakonu, ni jedna od zgrada ne sme nadmašiti visinu od šest spratova. Razlog? „Pour que tout le monde ait du soleil“, odnosno, da bi svi imali sunčane prostorije.

– Jedna od zabavnih činjenica o Parizu je da je područje Monparnas (Montparnasse) dobilo ime po Mon Parnasus (Mount Parnassus) iz grčke mitologije. Parnasus (Parnassus) je mesto gde su živele muze i iz tog razloga je povezan sa mnogi umetnostima, kao što su poezija i muzika, ili učenje. Mnogi studenti književnosti koji recituju poeziju na ulicama Monparnasa (Montparnasse) su usvojili ime „(Le) Mont Parnasse”.

Slika 297 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Simetričnost Monparnasa

– Jedna od istorijskih činjenica o Parizu: svake godine Francuzi obeležavaju dan pobune zatvora Bastilje (Bastille) u Parizu, 14. jula 1789. godine. Zatvor je obično držao zatočenima političke prestupnike, ali tog dana u zatvoru je bilo samo sedam zatvorenika i niko od njih nije bio od političkog značaja.

– Pariz je grad koji broji oko 300 hiljada pasa, što zvanično znači da u Parizu ima više pasa nego dece!

– Još čudnih činjenica? Godine 1930. su bili karakteristični stanovnici Il Sent Lui (Île St-Louis), koji se nalazi u samom centru Pariza. Stanovnici tog dela su ga proglasili nezavisnom republikom.

Slika 389 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Nezavisna republika 30-ih

– Jedna od najpoznatijih knjižara na engleskom jeziku u Parizu, Shakespeare & Company, dobila je ime po prvobitnoj prodavnici, koja je bila u vlasništvu Silvije Bič (Sylvia Beach). Ona je objavila roman „Uliks“ (Ulysses) pisca Džejmsa Džojsa (James Joyce) 1922. godine.

– Da li znate zašto se Pariz zove i Grad svetlosti? To nema nikakve veze sa uličnom rasvetom, ili osvetljenjem Ajfelovog tornja… Svetla, u ovom slučaju, označavaju intelektualce, pozivajući se na visoku koncentraciju pisaca, umetnika i akademika.

Slika 472 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Žan Pol Sartr, Simon de Buvoar i Boris Vian

– Istorijski kvart Mare (Marais) je zaista bila močvara („marais“ na francuskom jeziku znači močvara). Oživela je u 13. veku kada su monasi ispraznili taj prostor zbog početka gradnje desne obale. Danas taj deo obiluje buticima i klubovima.

– Za kraj, jedna od najmanje poznatih činjenica o ovom gradu: latinska parola o Parizu glasi: „Fluctuat nec mergitur“ i znači „Možete ga bacati talasima, ali neće potonuti“!

Slika 556 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Neodoljivi Pariz

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.

Izvori fotografija: upload.wikimedia.org, belleimage.webs.com, 1.bp.blogspot.com, fc04.deviantart.net


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli ni jedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice