Magazin The Financial Times je rangirao Pariz među tri najznačajnija i najuticajnija grada u svetu. Prema drugim časopisima, Pariz je, pored jednog od najposećenijih gradova u svetu, i među prvih 10 gradova sa najboljim uslovima za život. Pariz je mističan grad sa bogatom istorijom, ispunjen i glamurom i siromaštvom. Svakako ga vrlo interesantnim čine i neke od činjenica, za koje malo njih zna.

– Po zakonu, ni jedna od zgrada ne sme nadmašiti visinu od šest spratova. Razlog? „Pour que tout le monde ait du soleil“, odnosno, da bi svi imali sunčane prostorije.

– Jedna od zabavnih činjenica o Parizu je da je područje Monparnas (Montparnasse) dobilo ime po Mon Parnasus (Mount Parnassus) iz grčke mitologije. Parnasus (Parnassus) je mesto gde su živele muze i iz tog razloga je povezan sa mnogi umetnostima, kao što su poezija i muzika, ili učenje. Mnogi studenti književnosti koji recituju poeziju na ulicama Monparnasa (Montparnasse) su usvojili ime „(Le) Mont Parnasse”.

Slika 297 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Simetričnost Monparnasa

– Jedna od istorijskih činjenica o Parizu: svake godine Francuzi obeležavaju dan pobune zatvora Bastilje (Bastille) u Parizu, 14. jula 1789. godine. Zatvor je obično držao zatočenima političke prestupnike, ali tog dana u zatvoru je bilo samo sedam zatvorenika i niko od njih nije bio od političkog značaja.

– Pariz je grad koji broji oko 300 hiljada pasa, što zvanično znači da u Parizu ima više pasa nego dece!

– Još čudnih činjenica? Godine 1930. su bili karakteristični stanovnici Il Sent Lui (Île St-Louis), koji se nalazi u samom centru Pariza. Stanovnici tog dela su ga proglasili nezavisnom republikom.

Slika 389 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Nezavisna republika 30-ih

– Jedna od najpoznatijih knjižara na engleskom jeziku u Parizu, Shakespeare & Company, dobila je ime po prvobitnoj prodavnici, koja je bila u vlasništvu Silvije Bič (Sylvia Beach). Ona je objavila roman „Uliks“ (Ulysses) pisca Džejmsa Džojsa (James Joyce) 1922. godine.

– Da li znate zašto se Pariz zove i Grad svetlosti? To nema nikakve veze sa uličnom rasvetom, ili osvetljenjem Ajfelovog tornja… Svetla, u ovom slučaju, označavaju intelektualce, pozivajući se na visoku koncentraciju pisaca, umetnika i akademika.

Slika 472 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Žan Pol Sartr, Simon de Buvoar i Boris Vian

– Istorijski kvart Mare (Marais) je zaista bila močvara („marais“ na francuskom jeziku znači močvara). Oživela je u 13. veku kada su monasi ispraznili taj prostor zbog početka gradnje desne obale. Danas taj deo obiluje buticima i klubovima.

– Za kraj, jedna od najmanje poznatih činjenica o ovom gradu: latinska parola o Parizu glasi: „Fluctuat nec mergitur“ i znači „Možete ga bacati talasima, ali neće potonuti“!

Slika 556 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Parizu

Neodoljivi Pariz

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.

Izvori fotografija: upload.wikimedia.org, belleimage.webs.com, 1.bp.blogspot.com, fc04.deviantart.net


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli ni jedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments