Uvreženo je mišljenje među ljudima da samo nekolicina ima predodređenost da im se dogode takozvane velike stvari. Ako si, u nekom ludilu, rođen pod srećnom zvezdom tvoj životni put, ljudi u njemu, okolnosti biće savršeni, sve će ići nekako lagano, bez prevelikih poteškoća. Naravno, imaćeš ogromne količine novca, svu udobnost ovog sveta, i popularnost poznatih ličnosti. Benefiti srećne zvezde su veoma raznoliki i ne moraju biti gore navedeni, razlikuju se od osobe od osobe i toga šta ona smatra da je životna sreća.

Možda nekim ljudima zaista jesu “dati” povoljniji početni uslovi, ali to je samo početak. Ako smatrate da niste među njima, priča se tu ne završava. Iako se na prvi pogled ne čini tako, u svakom trenutku svi mi imamo sve neophodne resurse potrebne za ostvarivanje čega god želimo i dostizanja stanja koje god želimo! Naše je samo da ih uočimo, dobro sagledamo, na pravi način iskoristimo i na kraju dozvolimo da nam se dobre stvari dogode. As simple as that!

Ono što nas koči jeste naš dragi um koji treba prevladati i svet je naš!

Ako se osvrnete malo unazad i porazmislite o svom postanku i tome kako ste uopšte došli na ovaj naš lepi svet, morate priznati, iako se isprva čini krajnje obično i podrazumevano, da ste u stvari veliki SREĆNIK! Jajna ćelija vaše mame u nekom deliću sekunde spojila se sa izvesnim misterom i voila, u tako sićušnom trenutku beskrajnog vremena i prostora kreirani ste VI! Složićete se da je to veoma srećna okolnost! Kada ste već stvoreni, znači da je postojao jako dobar razlog za to!

Evo vas sada tu, sedite u udobnoj fotelji i čitate ovaj tekst, a između dogodilo vam se pregršt dobrih stvari, bili ste na toliko dobrih mesta, upoznali more ljudi, radili najluđe i najlepše stvari, uživali u hrani, putovali, bavili se sportom, pevali, igrali … Ako ste imali kapaciteta za ovo i još mnogo šta drugo, ne smem da pomislim šta sve još možete, a da niste ni probali. Ipak, mnogi od nas se zadrže na nekom prosečnom “way of life“ odnosno odustanu od svojih snova, odustanu od dostizanja najviših visina, odustanu od sebe. Ušuškaju se u svakodnevicu, rutina nas uzme pod svoje i za tren oka, postajemo bake i deke koji žale za stvarima koje nisu svojevremeno uradili.

Kada smo bili klinci želeli smo da budemo astronauti, superheroji, balerine i slikari. Hteli smo da menjamo svet, da se penjemo na vrh planine, i jedemo puno sladoleda. Onda, kako smo odrastali život je počeo da nas obrađuje, plašljivci su se podsmevali našim snovima. Doživeli smo razočaranja. Polako smo počeli da prihvatamo propagandu da ne treba suviše da razmišjamo, niti da letimo previsoko. Strašno je, ali upravo to se dešava. Zaustavili su nas na predivnom putu dostizanja ličnih ciljeva, a mi ni svesni toga prihvatili tu činjenicu za svoju realnost.

Everything is possible! Najiskrenije verujem u to. Obzirom da je naša stvarnost naša lična projekcija, onda je i ono što mi smatramo realno ostvarljivim zaista takvo. Mi određujemo moguće i nemoguće stvari, tj. mi postavljamo granice. Huh, dobro je to znati, pošto onda te granice mi možemo i da pomeramo, samo ako želimo.

Zato, dragi ljudi, BUĐENJE! Siđite u sebe, zapitajte ste da li ste do sada uradili ono što najviše želite? Ako jeste, fenomenalno, čestitam! Ako niste, da li radite nešto po tom pitanju, idete li ka svojim ciljevima? Ulažete li svoje vreme, odnosno život u to, ili ipak sedite i više volite da samo razmišljate o tome? Sindrom “Nisam ja te sreće” vam ne može pomoći, pošto, guess what, JESTE!

Sada kada smo svesni da su naši snovi i sreća u našim rukama postupak je sledeći: nakon definisanja svog cilja nemojte previše govoriti drugima o svojim planovima i željama. Naići ćete na negodovanje, odgovaranje od istih, potrošićete silnu energiju objašnjavajući da je to zaista moguće, i nećete usmeriti svu svoju pažnju na vaš zadatak. Možda nekoj posebnoj osobi od poverenja, ne biste li od nje dobili još neku sjajnu ideju. Dakle, čuvati i razvijati u sebi plan i pozitivnu energiju za dostizanje cilja.

Kada se upustite u konkretne akcije i ostvarivanje u praksi, verovatno ćete naići na milion prepreka, što je odlično! Svaka od prepreka služi da se usput lično razvijate, učite iz životnog iskustva o sebi i drugima, o tome kako se snalazite u određenim situacijama. Savršeno, na putu za dostizanje snova bonus – besplatne lekcije o životu!

Naposletku, kada ostvarite svoje delo, dostignete jedan od ciljeva, uživajte u rezultatima, posmatrajte svoje delo, divite se sopstvenim sposobnostima. Analizirajte način na koji ste došli do cilja, kako ste se osećali, koje ste ljude upoznali, kako ste se prema njima odnosili. Budite srećni i zahvalni zbog svega. Ako ste zadovoljni, nastavite dalje, razvijajte ideje. Možda se otvore još neke nove prilike vezane za taj konkretni rad. Sa druge strane, ako taj cilj, ta želja nije bila toliko dobra po nas, fokusirajte se na stvaranje drugih. Dalje maštamo, neumorno kreiramo nove načine i optimistično pristupamo njihovom ostvarivanju.

Najbolji vodič na vašem putovanju ka najdražim snovima jeste divni, nepogrešivi unutrašnji osećaj koji nas, ako samo znamo pažljivo da slušamo, uvek navede na pravi put. Oslonite se na njega i uživajte. Čvrsto verujem da ćete uspeti!


Milica Perišić je diplomirani inženjer organizacionih nauka Obožava da putuje i upoznaje nove destinacije. Inspiraciju nalazi u svakom novom danu, dečijem osmehu, lepoj muzici, dobrim knjigama i pozitivnim ljudima. Sveto trojstvo za nju su: posao koji ispunjava, istinski dobri prijatelji u okruženju, i ljubav života u neposrednoj blizini. Omiljena misao: ”Ja sam reditelj svog života!”

Comments