Toliko je novih aplikacija od kojih većinu i nemate instaliranu, jer smatrate da vam ne treba. One koje imate koristitite tek tu i tamo. To ne znači da ste neznalica, jednostavno zaista je teško snaći se u svim ovim stvarima, naročito kada se uporno pojavljuju nove. Zbog toga smo odlučili da vam pomognemo.

Google Drive postoji da bi vam olakšao život, ali mi ćemo vam ga olakšati još više.

Ovo je višenamenski program uz pomoć koga možete kreirati dokumente, slike, tabele, crteže i još bezbroj mogućnosti. Međutim, pošto se Drive stalno poboljšava i širi, samo ćemo zagrebati po površini njegovih mogućnosti. Evo osam saveta i trikova:

Sečenje slika

Postoji nekoliko opcija za oblikovanje slika u Google Driveu. Osim klasičnih kvadratnih i pravougaonih, svoje slike možete iseći u razne oblike, poput srca i smajlija.

googlepuppy Social Up: Osam trikova Google Drivea za koje niste znali

Eksperimentišite sa dodacima

Za dokumenta i tabele isprobajte neke od mnogih dostupnih dodataka, kao što su EasyBib (koji služi za pravljenje brze bibliografije), Twitter curator (koji vam pomaže da nađete i sačuvate tvitove kao zaseban dokument) ili Translate (koji prevodi tekst na druge jezike).

drive activity Social Up: Osam trikova Google Drivea za koje niste znali

Proverite aktivnost svog Drivea

Želite da pratite promene koje ste vi ili neko drugi napravili na Driveu? Otvorite Drive i klinkite na malu ikonu “i” u gornjem desnom uglu. Sva vaše prethodne aktivnost će se pojaviti.

testing Social Up: Osam trikova Google Drivea za koje niste znali

Pregledajte spisak ispravki

Kad već govorimo o aktivnosti, evo trika koji nam se krije ispred nosa. Možete pregledati do stotinu prepravki načinjenih na bilo kom od vaših dokumenata tako što ćete kliknuti na “fajl” i “See revision history”.

Koristite tabele kad ste offline

Ako ste fanatik za tabelama, ova opcija će vam promeniti život. Možete je koristiti bez interneta, a sve tabele koje obradite dok ste offline automatski će se ažurirati kad izađete na net.

shortcut Social Up: Osam trikova Google Drivea za koje niste znali

Skraćenice za prečice na tastaturi

Želite da znate prečice na tastaturi za brz pristup svemu? Pritisnite “shift” i “?” i Drive će vam izbaciti spisak svih prečica na tastaturi – prečica za vaše prečice. Sjajno zar ne?

Odredite šta ko vidi

Ako delite nešto sa nekim na Driveu, možete namestiti podešavanja za svaku osobu posebno. Na primer, nekome možete dozvoliti ili zabraniti da komentariše ili obrađuje nešto.

attachments Social Up: Osam trikova Google Drivea za koje niste znali

Učinite svoj imejl život bržim

Gmail ograničava slanje fajlova mejlom do 25 megabajta, ali to možete zaobići slanjem fajlova kroz Drive. Kada napravite mejl, kliknite na malu ikonu Drivea i tamo odredite šta želite da zakačite uz mejl. Kad vama neko pošalje fajl kroz mejl, možete ga sačuvati pravo na Drive. 

Maja Bunčić

Comments