Putovanje je jedna od najboljih, ako ne i najbolja stvar koju sebi možete da priuštite. To je ujedno prilika za širenje vidika i lični rast i razvitak. Sve ono što na jednom putovanju vidite i sve ono za šta saznate, ima tendenciju da se pretoči u ulaganje neprocenjive vrednosti, dakle, u sopstveni prosperitet, u svakom smislu. Ipak, tako stečeno bogatstvo nije materijalno i nije opipljivo, ali isto tako je stoprocentno neotuđivo i prati vas kuda god da krenete. Naime, stručnjaci u fenomenu putovanja prepoznaju njegove benefite kroz samu promenu perspektive, jer kako kažu, perspektiva i usmerenje pažnje u svakodnevnom životu su stvake koje se vežbaju. Tako je, zapravo, putovanje idealna trim staza za sticanje kondicije u pomenutom kontekstu. Ipak, ovi benefiti ne mogu biti vaši ukoliko ne ispunite jedan jedini preduslov koji se, prema navodima stručnjaka, oslikava u činu ostavljanja emotivnog, duševnog i mislenog tereta za sobom. Istini za volju, ispunjenje pomenutog preduslova nije laka rabota, ali to je samo jedna zavrzlama manjih razmera koja se izuzetno lako rešava – između ostalog i procesom vizualizacije.

Dakle, nakon što smo prešli teorijske pripreme za putovanje, na red dolaze one praktične, odnosno izbor destinacije. Kada je izbor destinacije u pitanju, on može biti donet pukom slučajnošću, odnosno stavljanjem prsta na globus, ali neretko, može biti motivisan ili inspirisan. Ovog puta, predlažem da motivaciju pronađete u potrazi za inspiracijom. Te vam tim tragom donosimo priče o tri umetnička dela, performansnog karaktera, za koje se vredi uputiti – i na kraj sveta.

CIRQUE DU SOLEIL

Ako ste mislili da je ovde reč o običnoj cirkuskoj trupi, razmislite još jednom. Iza ovog sunčanog naziva se krije fabrika snova, doslovno. Njihov začetak datira sa početka osamdesetih godina prošlog veka i vezuje se za Kanadu. Na evropski kontinent je zakoračio tek početkom devedesetih. Ipak, tokom godina i sa sazrevanjem umetničke trupe, oni uporedo sa svojom ličnom evolucijom istu donose i ostatku sveta na polju umetnosti, a naročito same forme cirkuskog performansa, čineći je u znatnoj meri humanijom. Detaljnije, reč je o umetničkoj trupi koja je jedinstvena po svojoj definiciji i kao takva, pod svojim horizontom okuplja brojne umetničke ali i sportske žanrove i kategorije. Obitvajući u takvom obliku, ima jedinstven zadatak – otelotvorenje sveta iz snova. Ako se dalje pitate da li je tako nešto uopšte moguće, slobodno poverujte. Oni su, stoga, grupacija vrsnih profesionalaca koji dolaze iz svih sektora potrebnih za realizaciju gde, upravo kroz kreaciju, pokušavaju da svaki put iznova prošire granice mašte i pritom zadive, ali i neizostavno opskrbe gledaoce faktorom iznenađenja. Dakle, može se zaključiti da su inovacije i kreativnost oduvek bili u središtu njihovih živih emitovanja i to je nešto čime oni, bez ikakve sumnje, napajaju svoju publiku koja se redovno vraća po još.

Iza Cirque Du Soleil stoji 1.300 umetnika iz 55 različitih zemalja, gde svaki pojedinačni performans broji od 50 do 100 učesnika. Kada je u pitanju profesionalna pozadina izvođača, 35% njih dolazi iz sportskih disciplina, kao što su ritmička gimnastika i akrobatika, zatim ronjenje i sinhrono plivanje, dok 34% dolazi iz sektora cirkuskih disciplina, a 31% dolazi iz različitih umetničkih niša, kao što su igra, muzika, fizički teatar i discipline ulične umetnosti. Ovakva ljudska sila računa na još brojniju podršku adresiranu iza kulisa svakog spektakla, a sve u cilju da publici priušti jedinstveno iskustvo koje će zauvek pamtiti. Oni u ovoj zamisli još nijednom do sada nisu zakazali, a u velikoj meri tome doprinosi i originalna muzika komponovana samo za potrebe njihovih performansa reprodukovana u živim interpretacijama.

Ono što je zanimljivo je da će Cirque Du Soleil u novembru otvoriti svoju bazu na evropskom kontinentu i to u Berlinu, sa sedištem u Theater am Potsdamer Platz, u koprodukciji sa Live Nation. Ipak, pre nego što se otisnete na put do Berlina ili neke druge rezidencijalne ili gostujuće destinacije ove magične trupe, možete se pripremiti tako što ćete pogledati neke od brojnih filmskih edicija ove sunčane družine, od kojih je jedan od najistaknutijih Worlds away, urađen u režiji legendarnog režisera Jamesa Camerona. 

Comments