Moje redovne posete dermatologu posledica su suve kože i problema koje je takva koža izazivala. Tek kada se nađete u ovakvoj situaciji, shvatate da morate dublje da istražujete i bolje se posvetite nezi svoje kože. Činjenica je da morate da isprobate što više proizvoda, kako biste shvatili šta vam odgovara, odnosno ne odgovara.

Šta sam naučila iz prakse

Definitivno mi nisu odgovarali agresivni proizvodi koji sadrže parfeme i veštačke boje. Samo su pekli kožu, izazivali još veću iritaciju i zapravo me stvarno namučili. Ali, razumem da je to proces kroz koji moraš da prođeš kako bi pronašao ono što ti najviše odgovara. Kada se jednom “opečeš”, a ja to shvatam bukvalno jer i dalje pri samoj pomisli osećam taj bol na koži, onda postaješ pažljiviji u odabiru proizvoda za negu.

Posledice suve kože 

Kao što postoje različiti tipovi kože, tako postoje i različiti tipovi suve kože. Tako razlikujemo blago suvu kožu, srednje suvu i veoma suvu kožu. Blago suvu kožu prepoznaćete po blagom zatezanju, srednje suva koža je gruba na dodir i može da svrbi. Ukoliko se ne tretira pravilno, veoma suva koža je prilično zategnuta, može da boli i da bude veoma gruba na dodir. Ne pitajte me kako znam.

Ono što me je najviše nateralo da se potrudim da moja nega bude perfektna, jeste činjenica da netretirana suva koža dovodi do prevremenog starenja! Ma, nema šanse da to dozvolim – i od tada je za mene prevencija najznačajnija stvar. I to ne samo kada je nega kože u pitanju.

Atopijski dermatitis 

Kada pomislimo na suvu kožu, vrlo često pomislimo i na atopijski dermatitis. Srećom, to me je zaobišlo, ali poznajem ljude koji i te kako muče muku sa ovom kožnom bolešću. Iako se pretežno javlja kod dece, i odrasli imaju problema. Istraživanja su pokazala da je atopijski dermatitis nasledan i da se, ukoliko samo jedan roditelj ima atopijski dermatitis, povećavaju šanse za 30% da ga i dete dobije. Atopijski dermatitis se više javlja kod dečaka i kod beba koje su rođene u hladnijim mesecima. Dakle, na pojavu ove kožne bolesti najviše utiču genetski faktori, ali i oslabljen imunitet, promene mikrobioma i modifikovana kožna barijera.

Bebama se atopijski dermatitis najčešće javlja na licu, oko očiju, na laktovima i kolenima. Kod odraslih, atopijski dermatitis najčešće nastaje na licu, na očnim kapcima, a može nastati i na rukama i glavi. U svakom slučaju atopijski dermatitis se može javiti i na drugim delovima tela.

Xemose SOS MIST za instant spas 

Ono što je ljudima koji imaju problema sa suvom kožom ili atopijskim dermatitisom važno, jeste da instant umire kožu, koja, kao što smo već napomenuli, može da boli. Proizvod koji u poslednje vreme preporučujem svima koji imaju sličan problem kao i ja jeste Xemose linija brenda Uriage. Jedan od proizvoda koji mi se posebno dopao jeste i SOS mist u spreju. U pitanju je lagana formula, koja momentalno umiruje i hrani kožu. Dakle, nakon nanošenja ovog mista nema svraba i dovoljno je da ga samo jednom upotrebite tokom dana, kako biste postigli dnevnu dozu hidratacije koja traje 48 sati bez recidiva. Mist nema miris, što je mene “kupilo” na prvu i lagane je teksture, a sadrži hronoksin, TLR2-REGUL i Cerasterol 2F, ši buter, ilipe ulje i Uriage termalnu vodu. Mist u spreju se nanosi na celo lice i ne izaziva svrab, a momentalno pruža olakšanje. Verujte mi na reč.

ova Spas za suvu kožu: Ovo su proizvodi za negu koji instant deluju!

Vodite računa o zoni oko očiju 

Suva koža predela oko očiju je najtanja i vrlo osetljiva, a posebno kod osoba koje su podložne atopijskom dermatitisu. Ovo područje treba pažljivo tretirati i zato je neophodno da su formule minimalističke, svi sastojci moraju da budu vrhunske tolerancije i bez okluzivnog efekta.

Iz iste Xemose linije, ljudima preporučujem i njihovu formulu koja je namenjena isključivo nezi predela oko očiju. Takođe ima umirujuće dejstvo, intenzivno hrani kožu i obezbeđuje dugotrajni komfor. Jako je važna činjenica da je i ova krema prijatne i nelepljive teksture, nema miris, a njen sastav obuhvata cerasterol 2f, hijaluronsku kiselinu, dekstran sulfat i Uriage termalnu vodu. Ova Xemose formula pogodna je i za nanošenje na kapke, kako kod odraslih tako i kod dece. Nanosi se ujutru ili uveče nežnim pokretima.

xemose spas za suvu kozu Spas za suvu kožu: Ovo su proizvodi za negu koji instant deluju!

Najvažnije od svega je to što, pored toga što Xemose proizvodi pružaju momentalno umirujuće dejstvo, obezbeđuju dugotrajni osećaj komfora, jačaju fizičku barijeru kože, regulišu imuni odgovor i uravnutežuju mikrobiom kože.

Kao što smo na samom početku napomenuli, postoji više tipova suve kože, a Xemose linija ima proizvod za svaki od njih. Pa tako, pored mista, u ponudi su krema, balzam, stik za usne, cerat, ulje i sindet. Vrlo je važno znati da svaki od ovih proizvoda pruža momentalni osećaj komfora i ima nelepljivu laganu teksturu.

Za sve novitete i važna obaveštenja pratite Uriage Facebook i Instagram stranicu.

Comments