Da li vam se nekada desilo da ste toliko umorni, da vam čak ni 12 sati sna ne može pomoći? Ili da čak imate utisak da se probudite još umorniji? To je zato što uvek mislite da je problem u vašem umoru, a zapravo je problem u tome kako se odmarate. Zato ćemo vam odati jednu dobro čuvanu tajnu: Spavanje i odmaranje nisu isto.

Mi konstantno idemo kroz život misleći da smo se dovoljno odmorili jer smo se naspavali, a u stvari propuštamo priliku za praktikovanjem drugih vrsti odmora koji su nam potrebni isto koliko i spavanje. Ukoliko to ne radi, dovešćemo se u stanje hroničnog umora koji će smanjiti našu produktivnost. Ukoliko ne razumemo pojam odmora, nećemo ga nikad ni imati u onoj meri u kom je on našem telu potreban da se oporavi od napornog dana, i spremi za sledeći (verovatno još naporniji). Ovo je 7 vrsta odmora koje bi trebalo da razlikujete.

1. Fizički odmor

On može biti pasivan ili aktivan. Pasivan znači da naše telo odmaramo spavanjem ili dremanjem (nisam sigurna da se dremanje na kauču računa jer se uvek probudimo iskrivljeni). Aktivan odmor sa druge strane podrazumeva aktivosti poput joge, istezanja i masaže, koje nam pomažu da poboljšamo cirkulaciju i budemo fleksibilnije.

2. Mentalni odmor

Ukoliko i posle 7 ili 8 sati sna ne možemo da se fokusiramo i osećamo se razdražljivo, znači da nam treba mentalni odmor, ili više kraćih odmora u toku dana. Probajte da na poslu ne “izgorite”, već na svaka dva sata uzmite po nekoliko minuta pauze u kojima nećete raditi apsolutno ništa. Pauze vam neće smanjiti efikasnost već će omogućiti da vaš fokus bude još veći.

3. Odmor čula

U današnje vreme, naša čula su preopterećenja, a na to utiču celodnevno gledanje u računar, telefon, razne pozadinske buke i svi ti poslovni razgovori koje vodimo svakodevno. Ukoliko ste vezani za tehnologiju poslovno, probajte da to ne budete privatno. Isključite sve elekronske uređaje kada završite sa radnim danom, ili dok on traje, zatvorite oči na minut kako biste ih odmorili. Ovo ima mnogo veći značaj za vaš odmor nego što će vam u početku to delovati.

Comments