Lokacija u lokaciji

CentralPerk Specijalitet šefa kuhinje: Hit TV serija

Savršen primer - Njujork, Central Perk

To znači da je vaše selo lepše od Pariza, te nijedan lik iz serije nikada ne napušta baš taj grad ili selo ili varošicu. Prvi deo lokacije u lokaciji. Sada, kad ste našli tu početnu i krajnju tačku potrebno vam je mesto okupljanja. Serija “Friends” je imala kafić, serija “How I Met Your Mother” ima pab, “Gilmore Girls” su imale fast food restorančić, bitno je samo da vaša lokacija unutar lokacije bude stalno mesto sastajanja i rastajanja vaših i naših junaka.

Kasting glumaca

Žene, bele rase, jedna plava, jedna crnka i jedna smeđokosa ili crvenokosa, ali ne više od tri. Nijedna nije sasvim dobra ili sasvim zla, to smo ostavili Kasandri i njenoj slonici, ipak je ovo XXI vek. Za muškarce važi isto. Bitno je da ti glumci budu neafirmisani, jer manje koštaju. Da znaju malko da glume, ali to nije presudno. Da dobro izgledaju, ali ne preterano dobro, kako bi mi, obični smrtnici mogli da se identifikujemo sa njima.

Primarni par i svako sa svakim

RajanMarisa Specijalitet šefa kuhinje: Hit TV serija

Par od kog sve počinje, srodne duše

Na samom početku se izdvaja jedan par koji mora da završi zajedno (Mer & Der iz “Grey’s Anatomy”), ali naravno, tu negde nasred serije ubaciće se još jedan iz grupe, koji neće biti toliko romantičan, već dopadljiv. Drama, raskidi, prevare, suze krokodilske, rezervisane su za primarni par. U međuvremenu, mix & match: plavuša sa smeđim tipom, crni tip sa plavušom, smeđa riba sa plavušanom, plavušan sa crnkom i tako dok ne ponestane kombinacija.

Uljezi ili likovi kojih se niko neće sećati

To su oni koji budu tu neko vreme, uglavnom kao ljubavni interes nekog od glavnih likova. Ti uljezi ne smeju da budu previše dopadljivi, nešto mora da im fali: pričaju rasističke viceve, preterano su ljubomorni, glupi, dobri… Slobodno pustite mašti na volju. Primer: Ko je uopšte bila cica sa kojom se Rajan (Ryan Atwood) iz serije “The O.C.” petljao pola druge sezone?

Catch phrase

zzzzzzzz1 Specijalitet šefa kuhinje: Hit TV serija

Frajeri u odelima sa prepoznatljivim frazama

Dajte nekom od glavnih likova rečenicu, reč, bilo šta što se korisiti u svakodnevnom životu, što će ljude naterati da se sete baš tog lika kada izgovaraju nešto slično. Poput “Legend – wait for it – dary”, ili “We were on a break”. Možda najomiljenija među klinkama i starijim ribama je “I am Chuck Bass”. Naravno, ta fraza ide jednom liku, ne može svaki da je ima. “OMG! They Killed Kenny!” ne govore svi stanovnici serije “South Park”.

Kupujmo domaće

Ok, ovde niko ništa zaista ne kupuje, ali je bitno da se vaša zemlja predstavi kao jedina koja valja. U tome će vam pomoći ponižavanje ostalih, a stereotipi, kojih se treba držati su sledeći: Istočnu Evropu nema pas za šta da ujede, Francuskinje su lake, a Franzuci dosadni. Britanci su uštogljeni i nadmeni, dok su Rusi, baš kao i Meksikanci, uvek prljavi i nadrdani. Ako vam se desi da ubacite nekog glumca/glumicu koji nisu beli, onda moraju da budu veoma pametni. Poput Čarli (Charlie) iz “Prijatelja” ili onog lika što je Mirandi (Miranda Hobbs) pružao savršen seks, ali se ispostavilo da je nije preterano voleo, a ni ona njega. Među belim glumcima je poželjno mešanje bogatih sa manje bogatim.

Popularna muzika i odevanje

introllllll Specijalitet šefa kuhinje: Hit TV serija

Smerna, trendi, seksi, romantična - osobine likova nadogradite odećom!

Svaki lik mora da fura svoj fazon u odevanju, kako bi se pokrilo što više stilova i tako privuklo što više uživalaca vaše serije. Serena je bila boho cica, sada je seksi mačkica, Rori Gilmor je od štrebera postala prava romantična devojka. Odeća često prikazuje razvoj lika. Baš kao što se i muzikom mora pokriti što veći broj žanrova. Ma kakva god da je špica, ključne ljubavne scene idu uz Adel (Adele) i “Rolling in the deep”, mada nikako nemojte da zapostavite starije hitove: od Bitlsa (The Beatles) do Igija (Iggy Pop), preko Bouvija (David Bowie) ili Ferija (Bryan Ferry).

A za kraj, radnja serije

Pa sad, ljudi vole da vide prijateljstvo ali i svađe, ljubav ali i dramu, smeh i suze. Kada se sve to dobro promeša, pozitiva pobeđuje, ali samo zamalo. Žanr je potpuno neodrediv, ali komične situacije, velike ljubavi, saobraćajne nesreće bez žrtava, prevare i neplanirana deca bez abortusa, obavezni su.

Ne zaboravite

Serije gledamo iz dva razloga: radi ubijanja dosade, ali i zato što znamo da će na kraju sve biti kako treba. Neizvesnost koja nam je svakodnevica zamenjena je bajkovitim frajerima, poljupcima zbog kojih planeta zaustavlja svoje kretanje, a novac nije problem, jer ga uvek ima. Primer je “Sex And The City” serija, koja je realna koliko i “Uspavana lepotica”, ali šta će nam surova realnost, kada možemo da se opustimo uz njeno veličanstvo: hit TV seriju!


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments