SpeedDatingPicture12 Speeding Ticket
Nešto imam problema da se setim, ako bi mogao neko da me podseti, kad su se ono beše ljubavni životi većine od nas pretvorili u jedno veliko speed-dating veče? Znate na šta mislim? Videli ste bar u jednom filmu to: mnogo single devojaka i momaka se nađu u baru, pa otpočinje bezbroj sastanaka od po dva minuta, nakon čega na papiriću napišu ko im se svideo, a ko nije. Onda odu kući, neraspoloženi jer nisu naišli na pravu osobu, ali bar utešeni, jer su proveli jedno neobično veče i nasmejali se ponekoj nesrećnoj osobi sa druge strane stola.

Ne znam u kom momentu su naši mladi životi postali nešto što veoma podseća na ovakav vid zabave. Od otkrića mobilnih telefona? Facebooka? Otvaranja sve većeg broja splavova i klubova? I da li se uopšte desila neka velika prekretnica il je sve to pomalo doprinelo ovom trendu? Svesna da ovim sa izjavama pomalo zvučim kao naše bake, ipak vas moram priupitati da li ste i vi ovo primetili? Odjednom mi nekako deluje kao da su ljudi postali neverovatno zamenljivi. Kao da njihove zamene čekaju “na lageru” da neko primeti kako imaju čudnu frizuru, ili slušaju pogrešnu vrstu muzike, pa da vikne: SLEDEĆI! I onda se zarotiramo, pa krenemo ispočetka: “Ej zdravo, ja sam (sledi neko ime koje nećemo zapamtiti). Gde voliš da izlaziš?”

Da sve bude još gore, ova pojava se polako širi. Došli smo u doba instant kafa, al i instant prijateljstava. Prijateljske veze sa ljudima su postale kao karton mleka. Od trenutka kad ga otvoriš, znaš da ima rok trajanja. Mozda nekada to i zaboraviš, ali sledeći put kada ti zatreba, tvoja zgađena grimasa i čudan osećaj u stomaku će ti staviti do znanja da se mleko pokvarilo, i ti ćeš ga odložiti i otići po novo. Mada, možda si jedan od onih očajnih tipova koji će ipak smućkati poslednju ness kafu od istog tog mleka i praviti se još neko vreme da je sve OK.

S obzirom na ovaj novi trend, zaista mislim da je vreme da se u Skupštini uvede novi zakon i nova vrsta moderne policije, koja će nam uručiti kaznu za ovu novu vrstu prebrze vožnje! Ko zna, možda to pomogne da zaista razmislimo o tome koliko negujemo odnose sa ljudima i koliko ih lako odbacujemo, tražeći im mane. Možda će pomoći da malo usporimo i upoznamo nekoga kao prijatelja ili potencijalnog partnera, pre nego da naručimo novu robu. Za sada mi se čini da, možda tek ponekad, poneko naleti na ležećeg policajca, pa se zbunjen odluči da malo podigne nogu sa gasa. U takvim momentima obično vidimo podrugljivi osmeh osobe iz susednih kola, koja jure niz drum, pa naša nožica ponovo pritisne iz sve snage…


Maja Baljkas je student Ekonomskog fakulteta, amaterska karaoke pevačica, profesionalni sanjar, obožavalac grupe “Coldplay” i zaljubljenik u večite filozofije u cilju otkrivanja svih tajni kosmosa.

Comments