Iskustvo “Priča o sireni“” (Mermaid’s Tale), svetski priznate konceptualne umetnice Marte Jovanović, dogodiće se 15. novembra u umetničkoj galeriji “Eugster” u Beogradu sa početkom od 19 časova.

Pričom o sireniMarta Jovanović uvodi lik iz drevne mitologije u tehnologiju 21. veka. Umetnica se bavi raznim pitanjima, od kulturnih kodeksa, istraživanja sopstvene istorije, kao i svoje trenutne situacije kao umetnice performansa, do ontoloških pitanja o disciplini performansa.

 Spoj konceptualne umetnosti i tehnologije: Marta Jovanović i “Priča o sireni“ za 21. vek

U “Priči o sireni“, bajno stvorenje koje sa jedne strane označava žensku lepotu i zavodljivost, a sa druge obećava nesreću, izvađeno je iz svog elementa i stavljeno na ledeni krevet, čije sporo topljenje i uticaj na telo umetnice gledalac doživljava u virtuelnom carstvu. Ovaj gest, koji komentariše koncept idealne lepote kao zadatak očuvanja mladosti koji je ženama nametnut kao zadatak od strane društva, može se jednako shvatiti i kao metaforički čin otpora – mitu o sireni i proširivanju mita o ženi, lepoti i seksualnoj privlačnosti. Na kraju, umetnica koristi sirenu na ledu kao istraživanje sopstvenog kapaciteta da se odupre fizičkim i emotivnim zahtevima koje joj je postavila izabrana vrsta umetnosti, performans – napisala je Dr. Anja Feršner, kustos dogadjaja.

Inače, prošlogodišnji Oktobarski salon otvoren je upravo perfomansom Marte Jovanović, u kome se umetnica takođe bavila temom sirene. “Beogradska sirena“, kako je perfomans nazvan, ostavio je snažan utisak na okupljene, kada je umetnica u položaju embriona, ležeći na podu, čekala da se publika prihvati kofa sa vodom postavljenim oko nje i polije je, kako bi ona “ponovo oživela“. To je u najkraćem, cela operacija koja je trajala sat i po, to jest, sve dok kofe sa vodom nisu bile ispražnjene.

Sirena za mene znači novo rađanje. Kad je sirena na suvom, njoj se rep osuši jer ona ima noge. Morate da je polijete vodom da biste je ponovo oživeli. Ja sam pozvala publiku da me polije vodom da bi mi izrastao rep ne bih li lakše zaplivala u nove vode“, rekla je tada Marta Jovanović.

Svetski priznata umetnica ovogodišnju izložbu organizuje u saradnji sa istraživačkim centrom “Interactive Arts Laboratory” i sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, a projekat je dobio i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

O umetnici:

Marta Jovanović, svetskoj javnosti poznata i kao izvođač koji svoje performanse konstruiše kroz prizmu ličnih dilema, ali ih i često uvezuje sa političkim, istorijskim i kulturnim problemima, rođena je u Beogradu, ali već decenijama živi i stvara u Americi. Ona je završila studije na Univerzitetu Tulejn u Nju Orleansu, kao i na Institutu Lorenco de Mediči u Firenci. U sklopu dodatne edukacije završila je program za politički performans na Umetničkom institutu Hemisferik (Hemispheric Institute of Performance Art and Politics) na Njujorškom univerzitetu, kao i AIM (Artist In the Market Place) program muzeja Bronks u Njujorku.


 

Comments