Otkako je izabrana za kreativnu direktorku modne kuće Dior, Maria Grazia Chiuri unosi konstantne promišljene novine u pogled na modu i menja uticaj koji ona zapravo ima. Njena prva ready to wear kolekcija za modnu kuću Dior bila je za sezonu proleće 2017. i već njome je postavila visoka očekivanja za budućnost. Tada je elegantne i ženstvene modele, koji su prepoznatljiv motiv kuće Dior, uklopila sa klasičnim street style belim majicama sa ištampanim rečima “we should all be feminists”. Od tog trenutka, pa nadalje, bilo je jasno da je Maria žena koja će se boriti za integritet u modi i koja će duboko razmišljati o tome kakve vrednosti jedna njena kolekcija predstavlja.

U Dior Resort 2021. kolekciji, Maria se vratila svojim korenima i detinjstvu provedenom na jugu Italije, shvativši koliki značaj tradicija odevanja ima u njenom stvaranju i dizajnu. Italijanka poreklom, tek je radom u velikoj francuskoj modnoj kući razumela koliko je vredno negovati tradiciju. Francuzi ponosno prihvataju svoju modnu prošlost, doživljavaju je kao veliki deo identiteta svoje nacije i koriste svaku priliku da to i prikažu.

U Italiji se, pak, dizajn zasnivao na veštini, što se i danas uglavnom može videti u Italijanskim modnim kućama, kroz savršenstvo u tradicionalnoj obradi kože, koja zahteva veliku posvećenost i znanje. Ipak, veština u stvaranju odeće ili modnih detalja smatrala se obično ženskim, i svakako kućnim poslom, i nije joj bilo mesta u visokoj modi. Ovom kolekcijom, Maria je želela da, italijansku tradiciju odevanja i umetnosti prikaže u novom izdanju i pokaže koliko ona nije rezervisana samo za ličnu i skrivenu upotrebu. Želela je da ponosno predstavi sredinu iz koje potiče.

Čitava revija organizovana je na Piazza del Duomo trgu u mestu Lecce, koje se nalazi na jugu Italije i odakle potiče Mariin otac. Takođe, bila je rezervisana isljučivo za Diorov tim i lokalce koji su sedeli u prvim redovima ili posmatrali reviju sa svojih balkona. Svi ostali koji su želeli da isprate reviju bili su u prilici da to učine online, gledajući livestream koji je pratio kompletan spektakl. U tom smislu, ova revija je zaista postala intimna festa di piazza i proslavila je italijanski narod i način života običnih ljudi u južnoj Italiji.

Veoma važna činjenica vezana za ovu kolekciju bila je i Mariina odluka da Dior pri njenom kreiranju sarađuje sa malim lokalnim italijanskim brendovima. Kao primer toga, svi pleteni komadi iz kolekcije bili su napravljeni od strane Le Constantine fondacije, iza koje stoje sestre Giulia i Lucia, koje su ovom fondacijom upravo želele da očuvaju ovaj tradicionalni zanat i način pletenja. Takođe, lokalni umetnici sa Mariom nisu sarađivali samo u pogledu rada na kolekciji, već i u kreiranju scenografije, muzike i plesne koreografije koja je pratila reviju.

Za kraj, stavila bih do znanja kako ova kolekcija svojim modelima na poseban način uspeva da izbriše granicu između visoke mode i skromnosti tradicionalnog zanata. Na jednom od mnogobrojnih Zoom sastanaka na kojima su se vodili pregovori o reviji, sama Maria je rekla kako smatra da je važno lokalnom narodnu pokazati da izgled njihovog svakodnevnog života može da se nađe na pisti, i da je u njenim genima zapisana potreba da moda bude praktična, udobna i pre svega ljudska. Ova kolekcija, u svakom smislu, zaista predstavlja vrednosti koje je Maria želela da prikaže, i ne samo što me navodi da istražim svoju prošlost i pronađem način da je implemetiram u stil oblačenja, nego čini da želim da saznam više i o magičnom jugu Italije.

Naslovna fotografija: WANNABE MEDIA

Jovana

Comments