Zima je godišnje doba koje istovremeno predstavlja kraj jednog ciklusa, i simbolično, novi početak. Praznična euforija praćena mirisom medenjaka, ukusom tople čokolade, očaravajućom dekoracijom i snegom, rasplamsava dobro raspoloženje. Ovo je obično vreme kada se pale lampice koje pozivaju na putovanja. Kako bi privukli turiste, svetske prestonice često organizuju novogodišnje sajmove i brojne šljokičaste atrakcije koje traju i po nekoliko meseci. Ovaj period dolazi u različitim formama, od gradova okovanih snegom i ledom, do onih u kojima je prijatna, skoro prolećna temeratura, gde na zimu asocira samo praznični duh u centru grada i ušuškani kafići u sporednim ulicama. Ako želiš da priuštiš sebi doživljaj iz nekog božićnog filma, imamo nekoliko predloga kojima možeš da ispuniš predstojeću sezonu.

Kopenhagen, Danska

Šta može da bude bolja zimska poslastica od posete doma Hansa Kristijana Andersena? Možda najpoznatiji Danac na svetu, tvorac najlepših bajki za decu živeo je u mestu Odense, na samo 1,5 km udaljenosti od Kopenhagena, što bi značilo da te šetnja jednog decembarskog  popodneva može odvesti pravo u prostorije u kojima je živeo i stvarao ovaj umetnik. Njegova kuća, koja je sada muzej, nudi pravo putovanje u prošlost. U samom Kopenhagenu te čeka raskošni božićni sajam okupan mirisom zimzelenog drveća, kuvanog vina i odlične street food ponude. Srce grada zauzima zabavni park Tivoli, koji datira iz 19. veka. Ovo sedište dobre zabave mami romatničnom atmosferom nastalom kao proizvod toplog svetla koji dopire iz svakog ćoška. Popularni trg ispunjavaju turisti iz celog sveta koji doprinose jedinstvenoj atmosferi, te je ovo izvrstan povod da posetiš ovaj grad.

Beč, Austrija

Austrijska prestonica je mesto sa najdužom tradicijom adventskog sajma. Jedna od najpopularnijih prazničnih destinacija će ove godine svojim posetiocima priuštiti zabavu na čak 14 različitih lokacija širom grada, među kojima će vodeću ulogu imati klizalište koje se prostire na 3.000 kvadratnih metara, i to stazom okićenom lampicama. Ovo će biti istinski užitak za sve strastvene klizače. Velelepna arhitektura koja privlači turiste tokom cele godine, za vreme praznika oblači novogodišnje ruho, i to sa mašnom na vrhu. U bogatom programu svaka generacija može pronaći nešto za sebe. Očekuj slatke suvenire, kao i ukusnu gastro ponudu. Od kolača sa đumbirom, do različitih vrsta sireva grilovanih na tostu uz šolju toplog napitka. Mljac!

Comments