Svi dobri saveti o tome kako da budete srećni, poručuju slično:  prestanite da tražite sreću i usredsredite se na to da je prepoznate. Ona se ne krije, samo je vaš pogled zamagljen – radite na tome da izoštrite svoju percepciju, usvojite zdrave stavove, osvestite nesvesne sadržaje, pa ćete postići jasnoću koja vam je potrebna da prepoznate svoju sreću.

Vaša sreća ne zavisi od drugih

Oslanjajući se na druge da ispune vaš život i daju mu smisao, prepuštate im svoju moć da upravljate svojim životom. Vaša sreća ne treba da zavisi od partnera, porodice, od toga koliko ispunjavate njihova očekivanja i koliko vas oni “nagrađuju” potvrdom, pažnjom i ljubavlju zbog toga. Ta “nagrada” nikada neće biti adekvatna i neće biti dovoljna da budete srećni i zadovoljni sobom. Osećanje pripadnosti je potrebno i zdravo, ali kada znate gde i kome pripadate i dalje pre svega treba da pripadate sebi, odnosno, pripadnost je dobra i zdrava kada ste prihvaćeni takvi kakvi jeste, a ne kada sebe umanjujete, oblikujete, uskraćujete, iscrpljujete, da biste se uklopili i da biste bili vrednovani. Da biste stvari postavili tako, potrebno je da poznajete, prihvatate i volite sebe – u tome je temelj ispunjavajućih odnosa sa drugima, jer vaše autentično zadovoljstvo sobom “proizvodi” sreću, harmoniju i prisne i duboke emotivne odnose. 

Ne očekujte da život bude fer

To je ljudsko merilo i orijentir za naše ponašanje prema drugima i ponašanje drugih prema nama. Morate se složiti da je život kompleksniji od toga i da je uglavnom neizvestan. Život nema nikakvu obavezu da se “ponaša” prema obrascu fer-pleja, koji uređuje međuljudske odnose. Na vama je da otkrijete, shvatite i usvojite zakonitosti koje se odnose na život uopšte, na ono čime vi ne upravljate i na šta nemate uticaja, ali sa čim možete sarađivati. Uzmite ono što vam se pruža, cenite ono što imate i nemojte verovati da ste uskraćeni i da drugi imaju više, iako to ne zaslužuju. Vi ne baratate merilima o zaslugama i nije vaše da sudite drugima, to su važne lekcije koje treba da naučite, da biste se oslobodili osećanja da vam “život nešto duguje”. Imate sve što vam je potrebno, samo možda ne cenite i ne koristite ispravno to što imate. 

Prihvatite promene, one su neophodne za lični razvoj 

I ako im se opirete i pokušavate da ih izbegnete, promene vam se nameću, donosi ih prirodni tok života i starenje. Životna dinamika se sastoji od uspona i padova, pa ćete dobijati i gubiti – stvari, pozicije, ljude. Neizmerna radost, duboka tuga, jednoličnost i dosada, akcije i mirovanje, plima i oseka, mirno more i olujni talasi – tako se odvija život. Dozvolite da teče kroz vas, ne opirite se, jer opiranjem možete jedino izazvati zaglavljenost i stagnaciju. Živeti, znači menjati se, razvijati se, učiti, saznavati, sticati iskustvo i mudrost. 

Comments